Διεθνή

Τουρκία: Εκλεισαν οι κάλπες, βυθίστηκε η λίρα

Τουρκία: Εκλεισαν οι κάλπες, βυθίστηκε η λίρα
Οι δημοτικές εκλογές δεν ήταν η τελευταία μ΄άχη για τον Ταγίπ Ερντογάν

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε μετά την ήττα-σοκ που υπέστη το κυβερνών κόμμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, με τον έλεγχο πολλών τουρκικών πόλεων - συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας - να περνά στην αντιπολίτευση. 

Η λίρα το πρωί υποχωρούσε κατά 0,2% στα 32,4364 ανά δολάριο, φθάνοντας σε χαμηλό ρεκόρ σε επίπεδο κλεισίματος. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του φέτος, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, μετά το πέσο της Χιλής.

Πριν από τις εκλογές, οι επενδυτές εξέφραζαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο μια ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζει η χώρα από πέρυσι, οι οποίες οδήγησαν σε σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 4.150 μονάδες βάσης.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εκλογών χθες, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την ήττα και δήλωσε ότι το κόμμα του έχει να διδαχθεί από το αποτέλεσμα. Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση εφάρμοσε με αποφασιστικότητα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το 12ο αναπτυξιακό σχέδιο.

«Μείναμε μακριά από τον λαϊκισμό που θα κόστιζε στη χώρα μας, στο έθνος μας και στις μελλοντικές γενιές», είπε. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα του οικονομικού μας προγράμματος, ιδίως στον πληθωρισμό, από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υποσχέθηκε. «Όλοι, από τον επιχειρηματικό μας κόσμο μέχρι τη γραφειοκρατία, από τους εμπόρους μέχρι τους αγρότες, τους εμπόρους, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σε αυτά που τους ενδιαφέρουν πραγματικά».

Αγκάθι ο πληθωρισμός

«Η ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές δεν θα πρέπει να εκτροχιάσει τη μακροοικονομική πολιτική (προς το παρόν)», έγραψε σε έκθεσή του ο Hasnain Malik, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer. Εάν η οικονομική δυσπραγία και ειδικότερα ο πληθωρισμός ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το αποτέλεσμα, τότε «η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον πολιτική, καθώς και οικονομική προτεραιότητα».

Οι επενδυτές έχουν επικροτήσει τη στροφή σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμη και αν επιβαρύνει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης καθιστώντας τον δανεισμό σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους πολίτες. Από την ανατροπή της πολιτικής μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει καθαρά 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές.

Ανησυχoύν για «αλλαγή ρότας»

Παρόλα αυτά, πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση έναντι των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, φοβούμενοι μήπως βρεθούν απροετοίμαστοι σε μια ακόμη αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Πολλοί ανέφεραν τις τοπικές εκλογές ως κίνδυνο, εικάζοντας ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν σε αλλαγή ρότας.

Αυτές τις ανησυχίες έσπευσε σήμερα να κατευνάσει ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, δηλώνοντας ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να εφαρμόζει «αποφασιστικά» το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση πόρων, διατηρώντας τις δημόσιες δαπάνες υπό έλεγχο, σε συνδυασμό με τη σφιχτή νομισματική πολιτική και την επιλεκτική πιστωτική πολιτική, προκειμένου να περιορίσουμε μόνιμα τον πληθωρισμό σε μονοψήφια νούμερα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Με πληροφορίες από Bloomberg