Διεθνή

Ο Μαδούρο τα βάζει και με YouTuber – Συνελήφθη 37χρονος, κατηγορείται για «τρομοκρατία»

Ο Μαδούρο τα βάζει και με YouTuber – Συνελήφθη 37χρονος, κατηγορείται για «τρομοκρατία» Φωτογραφία: INSTAGRAM
Δημοφιλής YouTuber συνελήφθη στη Βενεζουέλα κατηγορούμενος για τρομοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο εντείνει την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Ο Όσκαρ Αλεχάντρο Πέρεζ συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Καράκας την Κυριακή, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο 37χρονος ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο εθνικό πάρκο Canaima και εκτιμάται πως τώρα ανακρίνεται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο τις κατηγορίες περί «τρομοκρατίας» για να φυλακίσει στελέχη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλα αυτά αποτελούν μια απόπειρα να σταματήσει κάθε πολιτική συζήτηση μέσω του εκφοβισμού, πριν από τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούλιο, αναφέρουν οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μαρίνα Καρίνα Ματσάδο αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την «κούρσα» για τις προεδρικές εκλογές, μετά τη σύλληψη δύο εκ των στενότερων συνεργατών της. Η 80χρονη φιλόσοφος Κορίνα Γιόρις την αντικατέστησε την τελευταία στιγμή, αλλά τελικά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο δεν της επέτρεψε να μετάσχει στις εκλογές του Ιουλίου.

Τώρα, η σύλληψη του Πέρεζ δείχνει ότι ο Μαδούρο διευρύνει αυτή την προσπάθεια καταστολής, περιλαμβάνοντας και influencers. Ο πρώην ραδιοφωνικός παραγωγός είναι πιο γνωστός για τα ταξιδιωτικά βίντεο που ανεβάζει στο YouTube, όπου το κανάλι του έχει περίπου 2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

{https://www.instagram.com/p/C4EFapXOLNx/?img_index=1}

Αν και η έδρα του είναι το Μαϊάμι, τα τελευταία χρόνια περνά περισσότερο χρόνο στη Βενεζουέλα, αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές της χώρας, αλλά και την πραγματικότητα της οικονομικής κατάρρευσης.

Μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του Πέρεζ, υποστηρικτές του Μαδούρο ανέβασαν στα social media ένα μικρό απόσπασμα από βίντεο του YouTuber, στο οποίο φαίνεται να χλευάζει το πόσο εύθραυστη είναι η οικονομία της Βενεζουέλας.

{https://www.instagram.com/p/CyzDKA7updX/?img_index=1}