Διεθνή

Το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο στο Παρίσι, ως μέσο μετακίνησης

Το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο στο Παρίσι, ως μέσο μετακίνησης Φωτογραφία: EPA
Οι Παριζιάνοι γυρίζουν την πλάτη στο αυτοκίνητο και προτιμούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, σύμφωνα με νέα έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Paris Région.

Πλέον, το ποδήλατο είναι πίσω από το περπάτημα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δήλωσε ο αντιδήμαρχος κινητικότητας του Παρισιού, Νταβίντ Μπεγιάρ.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Παριζιάνοι επιλέγουν το ποδήλατο για το 11,2% των μετακινήσεών τους στην πόλη, ενώ το αυτοκίνητο συγκεντρώνει ποσοστό 4,3%. Πάντως, το περπάτημα παραμένει η πρώτη επιλογή, με 53,5% και ακολουθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (30%).

«Πριν από 10 χρόνια, ποιος θα μπορούσε να προβλέψει ότι στο Παρίσι το ποδήλατο θα ξεπερνούσε το αυτοκίνητο; Κι όμως αυτό έγινε», έγραψε ο Νταβίντ Μπεγιάρ σε ανάρτηση στο X.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 και βασίστηκε στα δεδομένα 3.337 κατοίκων της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, από 16 έως 80 ετών.

Τα τελευταία χρόνια μειώθηκε ο χώρος που αφιερώνεται στα αυτοκίνητα στο Παρίσι, έτσι ώστε να ευνοηθεί η κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων. Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων έχει επεκταθεί, ενώ ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου έδωσε και η πανδημία. Τότε οι αρχές ενθάρρυναν τους Παριζιάνους να προτιμούν το ποδήλατο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.