Διεθνή

«Ντους μαζί τα ζευγάρια, μην πλένεστε αν δεν βγείτε έξω» - Νερό με το δελτίο στην Μπογκοτά

«Ντους μαζί τα ζευγάρια, μην πλένεστε αν δεν βγείτε έξω» - Νερό με το δελτίο στην Μπογκοτά Φωτογραφία: EPA
Οι αρχές της Μπογκοτά καλούν τα ζευγάρια να κάνουν ντους μαζί, καθώς πλέον το νερό χορηγείται με το δελτίο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, εν μέσω ξηρασίας που έχει περιορίσει δραματικά τα αποθέματα.

«Να κάνετε ντους ως ζευγάρι», δήλωσε ο δήμαρχος της Μπογκοτά, Κάρλος Φερνάντος Γκαλάν, απευθυνόμενος στους πολίτες. «Είναι μια εκπαιδευτική άσκηση για την εξοικονόμηση νερού, τίποτα άλλο. Τέτοια πράγματα θα μας βοηθήσουν πολύ. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι το κλειδί», συμπλήρωσε.

Δεν ήταν η μόνη έκκληση που απηύθυνε στους πολίτες, την ώρα που τα αποθέματα νερού είναι σε «ιστορικό χαμηλό», όπως τόνισε. «Αν δεν πρόκειται να βγείτε από το σπίτι σας την Κυριακή, ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα, εκμεταλλευτείτε το και μην κάνετε μπάνιο», δήλωσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον Guardian.

Νερό για 54 ημέρες στην Μπογκοτά

Η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης της Μπογκοτά προβλέπει ότι τα αποθέματα νερού αρκούν για περίπου 54 ημέρες.

Για να αποτραπούν τα χειρότερα, η πρωτεύουσα χωρίστηκε σε εννέα ζώνες, κάθε μία από τις οποίες αποκόπτεται από το δίκτυο ύδρευσης για 24 ώρες, διαδοχικά. Ο δήμαρχος δεν διευκρίνισε για πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, εξαιτίας του οποίου περιορίζονται οι βροχοπτώσεις στη Νότια Αμερική, φέτος έχει προκαλέσει ξηρασίες και θερμοκρασίες που καταρρίπτουν ρεκόρ, αναγκάζοντας τις αρχές της περιοχής να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Η Μπογκοτά δεν είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάζεται να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει την ξηρασία. Η Πόλη του Μεξικού τον προηγούμενο μήνα επίσης άρχισε να χορηγεί με το δελτίο το νερό, ενώ την Τετάρτη η Γουατεμάλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πασχίζει να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται.