Διεθνή

Πολωνός κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Ζελένσκι, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Πολωνός κατηγορείται ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του Ζελένσκι, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες Φωτογραφία: EPA/ TOMS KALNINS
Αποστολή του φέρεται να ήταν να δώσει πληροφορίες στη Ρωσία, για να σχεδιαστεί η δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ένας Πολωνός συνελήφθη με την κατηγορία ότι βοηθούσε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Πάβελ Κ.- δεν δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες όνομά του- φέρεται να είχε ως αποστολή τη συλλογή και παράδοση πληροφοριών στην υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, προκειμένου «να βοηθήσει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι», ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές της Πολωνίας.

Ο συλληφθείς δήλωνε «έτοιμος» να «αναλάβει δράση» για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού και «είχε επαφές» με Ρώσους οι οποίοι «εμπλέκονται ευθέως» στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας, Αντρίι Κόστιν, ενημέρωσε την Πολωνία για τη δράση του Πάβελ Κ. Ο συλληφθείς είχε αναλάβει «να συλλέξει και να μεταφέρει στο επιτιθέμενο κράτος πληροφορίες για την ασφάλεια του αεροδρομίου Ρεζόφ-Γιασιόνκα, στη νοτιοανατολική Πολωνία, απ’ όπου περνούν συχνά ο Ζελένσκι –όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό– αξιωματούχοι άλλων χωρών που μεταβαίνουν στην Ουκρανία και κονβόι με βοήθεια για την Ουκρανία», ανέφερε ο Κόστιν.