Διεθνή

Συνάντηση Μακρόν- Σι στο Παρίσι: «Δίκαιους κανόνες για όλους» ζήτησε ο Γάλλος

Συνάντηση Μακρόν- Σι στο Παρίσι: «Δίκαιους κανόνες για όλους» ζήτησε ο Γάλλος Φωτογραφία: EPA/ YOAN VALAT
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο Ελιζέ, παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπέρ της εφαρμογής «ισότιμων κανόνων για όλους», στις εμπορικές συναλλαγές της Ευρώπης με την Κίνα, τάχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στο Ελιζέ.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα επίσης από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την έναρξη της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

macron-xi1_16ec3.jpg

Είναι «απολύτως αποφασιστικής σημασίας» ο συντονισμός με το Πεκίνο, ενώπιον των μεγάλων κρίσεων στην Ουκρανία και τη μέση Ανατολή, υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

{https://x.com/EmmanuelMacron/status/1787468148083454362}

Η Κίνα και η ΕΕ έχουν «κοινό συμφέρον» για την ειρήνη και την ασφάλεια, επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας την «πρόκληση» της «ουσιαστικής οικονομικής σχέσης» των Βρυξελλών με το Πεκίνο.

{https://x.com/EmmanuelMacron/status/1787477726951043196}

Ο Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του ζήτησε να ενισχυθεί ο «στρατηγικός συντονισμός» της Κίνας με την ΕΕ. «Με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό», δήλωσε Κινέζος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησης.

macron-xi2_fd0ee.jpg

Αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια που ο Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται την Ευρώπη, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων στο εμπόριο, την ώρα που η ΕΕ ερευνά κινεζικές βιομηχανίες μεταξύ άλλων για τις εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να απορροφήσει την υπερπαραγωγή κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντηση.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν θα διστάσει» να πάρει «δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται» για να προστατεύσει την αγορά της.

macron-xi3_ac8da.jpg