Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία: 58 έδρες πήρε το VMRO, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Βόρεια Μακεδονία: 58 έδρες πήρε το VMRO, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης Φωτογραφία: EPA/ GEORGI LICOVSKI
Πώς κατανέμονται οι έδρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE εξασφάλισε 58 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUI, είναι δεύτερο σε έδρες, εξασφαλίζοντας 19. Όσο για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) που αποχωρεί από την κυβέρνηση, καταποντίστηκε στις εκλογές.

Τελικά το SDSM πήρε 18 έδρες, παρότι σε ποσοστό και ψήφους υπερίσχυσε του DUI, κάτι που οφείλεται στις «καραμπόλες» στην κατανομή. Ακολουθεί ο συνασπισμός των τεσσάρων αλβανικών κομμάτων με το όνομα «Αξίζει», με 13 έδρες.

Από έξι έδρες παίρνουν το εθνικιστικό φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι. Σημειώνεται πως η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας έχει 120 έδρες.

Βόρεια Μακεδονία: Ο Μίτσκοσκι αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το DUI

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτης του VMRO-DPMNE, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τον αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει», για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το DUI, το οποίο συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Θεωρείται πιθανό να συμμετάσχει στον συνασπισμό το νεοσύστατο «Ξέρω».

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί το αργότερο 50 ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών- στη συγκεκριμένη περίπτωση στα τέλη Ιουνίου- σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, την Κυριακή (12/5) θα γίνει η ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών- που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές- η υποψήφια του VMRO-DPMNE επικράτησε με μεγάλη διαφορά του απερχόμενου προέδρου, υποψήφιου του SDSM, Στέβο Πενταρόφσκι.