Διεθνή

Πέθανε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Πέθανε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο Φωτογραφία: pexels Anna Shvets
Ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένου νεφρού από χοίρο πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν από τη Βοστώνη, ο οποίος έπασχε από νεφροπάθεια τελικού σταδίου, αποφάσισε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο.

Το όργανο που χρησιμοποιήθηκε είχε υποστεί 69 γονιδιωματικές επεμβάσεις.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο θάνατος του οφείλεται στη μεταμόσχευση.

Παρόλο που παρόμοιες μεταμοσχεύσεις οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν, η επέμβαση στον κ. Σλέιμαν θεωρήθηκε σημαντικό ορόσημο.

Εκτός από τη νεφρική νόσο, ο κ. Σλέιμαν έπασχε επίσης από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση.

Το 2018 είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού, αλλά αυτή απέτυχε μετά από πέντε χρόνια.

Μετά τη μεταμόσχευση του χοίρινου νεφρού στις 16 Μαρτίου, οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι δεν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση, αφού το νέο όργανο φαινόταν να λειτουργεί καλά.

«Ο κ. Σλέιμαν θα παραμείνει πάντα ένα σύμβολο ελπίδας για αμέτρητους μεταμοσχευμένους ασθενείς σε όλο τον κόσμο, και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να συμβάλει στην προώθηση της ξενομεταμόσχευσης», δήλωσε το νοσοκομείο.

Οι ελλείψεις οργάνων αποτελούν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, και το Mass General ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι υπήρχαν περισσότεροι από 1.400 ασθενείς στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.