Διεθνή

Ζόραν Ζάεφ: Η μη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει δεκαετίες εχθρότητας

Ζόραν Ζάεφ: Η μη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει δεκαετίες εχθρότητας Φωτογραφία: EPA/ VAIOS CHASIALIS
Ο Μιτσκόφσκι και η Σιλιάνοφσκα πρέπει να σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει η μη συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών προειδοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «πολιτική και νομική ευθύνη».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε ότι τόσο ο αρχηγός του VMRO όσο και η νέα πρόεδρος της χώρας πρέπει να σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ», συμπλήρωσε, μιλώντας στο OPEN.

«Ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους», υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Επικοινωνία Τσίπρα- Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νωρίτερα σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επεσήμαναν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών, τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.

Επιπλέον, επεσήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ εύθραυστη»

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντέμκο Μαλέσκι, προειδοποίησε ότι ο «πόλεμος των λέξεων» μπορεί να κλιμακωθεί και να αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ εύθραυστη. Δεν έχει την υποστήριξη του κόσμου και είναι μεγάλη ευθύνη για τους πολιτικούς να μην διακόψουν ότι ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ δυο φίλων-κρατών», επεσήμανε μιλώντας στο OPEN. Σε άρθρο του είχε γράψει ότι η στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε «τον πόλεμο» στην Ελλάδα.

«Μίλησα για πόλεμο, είναι φυσικά ένας πόλεμος των λέξεων ο οποίος μπορεί να κλιμακωθεί και να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στα σύνορα, να φέρει αποκλεισμούς και βέτο από την Ελλάδα», εξήγησε στο ΟPEN.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι κινδυνεύει η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. «Αυτό που έμαθα από πολύ νωρίς είναι ότι οι Ενώσεις, όπως η ΕΕ, δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν κυρίως τα συμφέροντα των μελών τους», σημείωσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ο αρχηγός του VMRO και η νέα πρόεδρος σκέφτονται με «ένα μυαλό». «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι ίσως να έχει μάθει κάτι από τις αντιδράσεις όπου έρχονται από τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα κυρίως. Μπορεί να υποχωρήσει, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να συμβεί», κατέληξε.