Διεθνή

Η Δανία απέρριψε πρόταση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους

Η Δανία απέρριψε πρόταση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους Φωτογραφία: EPA/ IDA MARIE ODGAARD
«Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προυποθέσεις για την αναγνώριση της Παλαιστίνης»

Το κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε πρόταση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Δανού ΥΠΕΞ δεν υφίστανται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης χώρας.

Το σχετικό νομοσχέδιο προτάθηκε αρχικά τον Φεβρουάριο από τα τέσσερα αριστερά κόμματα του κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αποκλειστικά και μόνο για τον λόγο ότι οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα» είπε ο Lars Lokke Rasmussen, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την απόφαση, αλλά ευχόμαστε ότι θα έρθει η μέρα που θα μπορούμε» πρόσθεσε ο Rasmussen, ο οποίος ωστόσο δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία της τρίτης.

Η Δανία, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την αντίδρασή του με εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιδρομές στη Γάζα, είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, πρόσφατα ωστόσο ζήτησε από τη χώρα να είναι πιο εγκρατής και σημείωσε ότι πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία.

Νωρίτερα η Ιρλανδία, η Ισπανία και Νορβηγία, όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος. Η απόφαση τους αυτή προκάλεσε την οργή του Ισραήλ που αποκάλεσε την κίνηση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους «επιβράβευση για την τρομοκρατία» και ανακάλεσε τους πρέσβεις της.