Διεθνή

Φρέντι Μπελέρης: «Ούτως ή αλλιώς δεν έχω πολιτικά δικαιώματα στην Αλβανία και αυτός ήταν ο στόχος του Ράμα»

Φρέντι Μπελέρης: «Ούτως ή αλλιώς δεν έχω πολιτικά δικαιώματα στην Αλβανία και αυτός ήταν ο στόχος του Ράμα» Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Η πρώτη εμφάνιση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρη, που παραμένει φυλακισμένος στην Αλβανία.

«Είμαι ο μοναδικός που δεν μπορώ να κάνω προεκλογική εκστρατεία» λέει μέσα από τη φυλακή  ο Φρέντι Μπελέρης.

«Είναι παράδοξο ότι το καθεστώς Ράμα αποφάσισε μέσα σε μία μέρα να με φυλακίσει γι’ αυτά που πιστεύω με μία δίκη παρωδία και μία διαδικασία που δεν έχει να κάνει με το κράτος δικαίου και αυτά που ξέρουμε στη Δύση» σχολίασε μέσα από τη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης μιλώντας στο Mega.

Για το πως περνά στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης απάντησε πως «είμαι όπως και οι άλλοι κρατούμενοι χωρίς ξεχωριστή μεταχείριση. Ξυπνάω το πρωί και έχω την εικόνα της Παναγίας που μου έδωσε ο πατριάρχης Αναστάσιος, όταν με επισκέφτηκε και την φωτογραφία της οικογένειάς μου. Είναι μία κατάσταση δύσκολη αλλά έχω τη συμπαράσταση της οικογένειας και των φίλων μου και όπως φαίνεται πολλών Ελλήνων» είπε.

Για το ενδεχόμενο της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο απάντησε πως στόχος του είναι μετά από 30 χρόνια στην πολιτική «να υπερασπίσω τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα στην περιουσία, στον αυτοπροσδιορισμό, δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας για εμάς, δεν έχουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεστε. Το 2024 είναι κρίμα να υπάρχει κομμάτι του ελληνισμού που δεν χαίρεται αυτά τα δικαιώματα».

Για την επιλογή της Ευρωβουλής αντί της μειονότητας για τον δήμο απάντησε ότι όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν ότι δεν παρατάω και ποτέ δεν θα παρατήσω τη Χειμάρα. Εξήγησε πως όπως είναι σήμερα η αλβανική νομοθεσία ακόμα και με μία μέρα καταδίκη δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. «Είναι μονόδρομος» σημείωσε.

Κατηγόρησε τον Ράμα, ότι παρουσίασε πλαστό ποινικό μητρώο στη δίκη του, για δικαστή που είχε καταδίκη στην Ελλάδα και απαγόρευση εισόδου στη χώρα, για πληρωμένο μάρτυρα.

«Όλα δείχνουν ότι στο εφετείο θα έχω καταδίκη άρα δεν θα μπορώ να ασκήσω κανένα πολίτικό δικαίωμα στην Αλβανία. Ίσως το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είναι ένα μεγαλύτερο εργαλείο». Για το πότε θεωρεί ότι μπορεί να αποφυλακιστεί είπε πως αναμένει απόφαση του Εφετείου μέσα στον Ιούνιο. Εικάζει ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα βγει ωστόσο όλα μπορούν να αλλάξουν. «Θεωρώ ότι θα το πάει μέχρι τέλους», είπε για τον Ράμα.

«Ούτως ή αλλιώς δεν έχω πολιτικά δικαιώματα στην Αλβανία και αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή» σχολίασε. Για το τι επιδιώκει το καθεστώς Ράμα και τις συνθήκες των Ελλήνων στην Αλβανία ο Μπελέρης είπε για θαυμασμό κα στενή σχέση του Ράμα προς τον Ερντογάν. «Είναι ο μέντοράς του. Στο πώς απαλλοτριώνει τις περιουσίες των Ελλήνων τον έχει ξεπεράσει ο Ράμα, γιατί η τεχνολογία και οι μεθοδεύσεις προχωρούν».

Την ώρα ωστόσο που ο Φρέντι Μπελέρης περιέγραφε τα προβλήματα των Ελλήνων στην Αλβανία και πώς μετά από 34 χρόνια οι Έλληνες ακόμα δεν έχουν πάρει τις περιουσίες τους που είχε δημεύσει το 1960 το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία, η σύνδεση με τον Φρέντι Μπελέρη διακόπηκε και δεν αποκαταστάθηκε ξανά.