Διεθνή

«Ναι» Νετανιάχου σε κατάπαυση πυρός έως έξι μήνες... «όχι» στη λήξη του πολέμου στη Γάζα

«Ναι» Νετανιάχου σε κατάπαυση πυρός έως έξι μήνες... «όχι» στη λήξη του πολέμου στη Γάζα
Παρότι οι ΗΠΑ επιμένουν πως το σχέδιο εκεχειρίας στη Γάζα ήταν ισραηλινή πρόταση, ο Νετανιάχου εμφανίζεται «δυσαρεστημένος» και έτοιμος να κάνει πίσω μετά την πρώτη φάση, που περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα ορισμένους από τους ομήρους που κρατά σε αιχμαλωσία η Χαμάς.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρώτη φάση ενός σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - που συνεπάγεται μια περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς - θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς απαραίτητη συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι πληροφορίες που διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση θέλουν το Τελ Αβίβ να επεξεργάζεται το σενάριο να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αποκλείοντας ωστόσο τη λήξη του πολέμου πριν την εξολόθρευση των μαχητών της Χαμάς.

Πιο αναλυτικά, το Times of Ιsrael μεταδίδει πως ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «κενά» μεταξύ της ισραηλινής πρότασης και του σχεδίου που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόταση που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ελλιπής», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Ο πόλεμος θα σταματήσει προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι και στη συνέχεια θα κάνουμε συζητήσεις. Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που ο Τζο Μπάιντεν δεν έφερε στη δημοσιότητα».

Σύμφωνα με το Κανάλι 12, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο για διάστημα έως και 6 εβδομάδες, αλλά δεν μπορεί να τον τερματίσει μόνιμα. «Το Ιράν και όλοι οι εχθροί μας περιμένουν να δουν αν θα συνθηκολογήσουμε», υποστήριξε, τονίζοντας πως μεγάλο μέρος της δημοσιογραφικής κάλυψης για την θέση του στις διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά fake news.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Χαμάς έχει δηλώσει πως αντιμετωπίζει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ωστόσο πως οι βασικές απαιτήσεις της - δηλαδή η οριστική κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακα - είναι «μη διαπραγματεύσιμες».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ στηρίζει την πρόταση Μπάιντεν

Θέση για το σχέδιο Μπάιντεν έλαβε πριν λίγη ώρα - μέσω X - το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, αποχώρηση των στρατιωτών των IDF και ανοικοδόμηση της Γάζας», ανέφερε συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προοπτική μίας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

{https://x.com/GreeceMFA/status/1797571650973565241}