Διεθνή

«Το σχέδιο Μπάιντεν έχει ισραηλινή υπογραφή»: «Καίνε» τον Νετανιάχου οι ΗΠΑ

«Το σχέδιο Μπάιντεν έχει ισραηλινή υπογραφή»: «Καίνε» τον Νετανιάχου οι ΗΠΑ
Ισραήλ και ΗΠΑ συμφωνούν και... διαφωνούν για το νέο σχέδιο που θα μπορούσε να σημάνει επιτέλους μια κάποια ανακωχή στη Γάζα: Τελικά ποιανού πρόταση είναι; Ο Κίρμπι λέει του Ισραήλ και ο Νετανιάχου το αρνείται

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι, αν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία.

«Ηταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση - όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς... μία ισραηλινή πρόταση - τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News.

Νωρίτερα σήμερα σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωνε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο του Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εξακολουθεί να έχει... προβλήματα. «Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη», ανέφερε συγκεκριμένα.

Παρόλα αυτά είναι... «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».

Στην Ιερουσαλήμ, πάλι, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί η Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά την Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας τερματισμού του πολέμου και ότι εξετάζει εναλλακτικές.

«Καθώς διεξάγουμε τις σημαντικές στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, το υπουργείο Αμυνας αξιολογεί παράλληλα μία εναλλακτική στην Χαμάς διακυβέρνηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιόαβ Γκάλαντ. «Δεν θα αποδεχθούμε την διακυβέρνηση της Χαμάς στην Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο οποιασδήποτε διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου».

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπάιντεν προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχτεί τη νέα, όπως είπε, πρόταση του Ισραήλ για ένα σχέδιο τριών φράσεων προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Το Ισραήλ έκανε την πρότασή του. Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν αν το εννοούν πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία», δήλωσε.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Νετανιάχου έσπευσε να υποβαθμίσει τις αναφορές Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει την πλήρη καταστροφή της Χαμάς προτού συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου. «Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτόν τον όρο αποκλείται», δήλωνε... μόλις 24 ώρες πριν.

Το σχέδιο προβλέπει μια πρώτη φάση που περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι δύο πλευρές καλούνται να διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι.

Η σταδιακή εμβάθυνση του σχεδίου αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την λήξη του πολέμου - κι εδώ ακριβώς είναι το «αγκάθι» για τον Νετανιάχου, καθώς πρόκειται για σενάριο που έχει απορρίψει επανειλημμένα στο παρελθόν το Τελ Αβίβ.