Διεθνή

Θεωρίες συνωμοσίας στις Βρυξέλλες: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει να εκδικηθεί τη φον ντερ Λάιεν

Θεωρίες συνωμοσίας στις Βρυξέλλες: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει να εκδικηθεί τη φον ντερ Λάιεν Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER HOSLET
Ανησυχία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο Σαρλ Μισέλ βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πολύχρονη κόντρα τους, γράφει το Politico.

Λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές 2024, στις Βρυξέλλες συζητιέται έντονα ότι ο Σαρλ Μισέλ προσπαθεί να υπονομεύσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον δρόμο προς τη δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με το Politico.

«Ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει εκδίκηση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Politico, που επικαλείται οχτώ Ευρωπαίους διπλωμάτες, αξιωματούχους της ΕΕ και κυβερνήσεων.

Όπως λένε, φοβούνται ότι θέλει να την εκδικηθεί έπειτα από την πολύχρονη αντιπαλότητά τους, προσπαθώντας να αποτρέψει μια πιθανή δεύτερη θητεία της στο τιμόνι της Κομισιόν. «Αυτό τους τρελαίνει όλους, γιατί το παιχνίδι του είναι τόσο προφανές: να κάνει την φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει και να ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Στα παρασκήνια, ο πόλεμος ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ περιλαμβάνει από ακυρωμένα γεύματα, μέχρι στρατηγικά σχεδιασμένες ανεπίσημες δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Η ένταση έγινε εμφανής κατά την πολυσυζητημένη επίσκεψή τους στην Άγκυρα το 2021, όταν ο Σαρλ Μισέλ κάθισε στη μόνη διαθέσιμη θέση δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιορίστηκε σε έναν καναπέ παραδίπλα, στο λεγόμενο Sofagate.

Περίπλοκη η κατάσταση

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Σαρλ Μισέλ θέλει να διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ- με τον οποίο έχει καλή σχέση- ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η στρατηγική του θα είναι να κάνει κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ηγέτες, αντί να συζητήσει τις κορυφαίες θέσεις με όλους παρόντες, όπως γίνεται παραδοσιακά, σύμφωνα με κάποιες από τις πηγές του Politico.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη επειδή ο Σαρλ Μισέλ προεδρεύει της διαδικασίας για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων, που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές 2024, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει την φον ντερ Λάιεν σε δεύτερη θητεία.

«Δεν είναι υποψήφιος. Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα παραμείνει απόλυτα συγκεντρωμένος στη δουλειά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο να ενώσει το Συμβούλιο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων», δήλωσε η Εκατερίνα Κασίνγκε, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Φόβοι για προσωπική ατζέντα εκδίκησης του Σαρλ Μισέλ

Τις τελευταίες εβδομάδες κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ολοένα πιο νευρικές για την πραγματική ατζέντα του. «Πολλές χώρες ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα επιδιώξει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, συνοψίζοντας την άποψη πολλών συναδέλφων του.

Την ώρα που αξιωματούχοι δουλεύουν πάνω σε μία συμφωνία ανάμεσα στους 27 ηγέτες για τους επόμενους επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, όπως και για το ποιος θα είναι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, κάποιοι φοβούνται ότι ο Μισέλ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία βλέποντας την ώρα για εκδίκηση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίζεται ως το φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν. Από τη στιγμή που ανέλαβε το 2019 έχει φτιάξει «όνομα» για τη διαχείριση κρίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Την ίδια περίοδο, ο Σαρλ Μισέλ ήταν αντιμέτωπος με γκρίνιες, κριτική και γελοιοποίηση.

Η απόφασή του να εγκαταλείψει πρόωρα το πόστο του για να κατέβει ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές 2024, προτού αλλάξει γρήγορα γνώμη, απλά προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό για το πρόσωπό του.

Όχι μόνο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η εν ενεργεία πρόεδρος, αλλά το ΕΛΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει το πάνω χέρι για να την κρατήσει στη θέση. Είναι δύσκολο να θεωρηθεί ότι άλλος υποψήφιος έχει ελπίδες να πάρει τη θέση της, επισημαίνει το Politico.

Σε αυτή την περίπτωση, θεωρητικά, η προφανής κίνηση θα ήταν ο Σαρλ Μισέλ να κλείσει μια γρήγορη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Εκτός, σημειώνει το Politico, αν λάβει κανείς υπόψη του τη φερόμενη ατζέντα του: ανταρσία και περισσότερη εξουσία. «Θεωρεί ότι η σύγκρισή του με τη φον ντερ Λάιεν είναι λανθασμένη και άδικη», επισημαίνει διπλωμάτης της ΕΕ.

Στενά τα περιθώρια για τον Σαρλ Μισέλ

Μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του Σαρλ Μισέλ, την 1η Δεκεμβρίου, δεν μπορεί να ανανεωθεί και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει εμφανή στρατηγική εξόδου. Οπότε γιατί να μην διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο υψηλού κύρους στην ΕΕ;

Και ο Μισέλ μπορεί να έχει αρκετούς επικριτές της φον ντερ Λάιεν έτοιμους να χτυπήσουν τα 24ωρα που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές 2024. Στις Βρυξέλλες έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις για την εξουσία της φον ντερ Λάιεν και το συγκεντρωτικό στιλ της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, μία από τις σημαντικότερες φωνές ανάμεσα στους ηγέτες, έχει αποφύγει να δηλώσει την υποστήριξή του στην πρόεδρο, πιθανόν για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις ή βλέπει μια ευκαιρία για αναδιαμόρφωση. Στην Ευρωβουλή, οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι ολοένα περισσότερο επιτίθενται στην πρόεδρο της Κομισιόν για την πιθανή συνεργασία της με την Ακροδεξιά.

Όσο για τον Μισέλ, οι διπλωμάτες που εκτιμούν ότι μπορεί να αναζητά την εκδίκηση, θεωρούν απίθανο ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει άλλη μία κορυφαία θέση. Δεν έχει ελπίδα, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρακάμψουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τον Σαρλ Μισέλ στη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις όταν συναντηθούν για επίσημες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες στις 17 και τις 27-28 Ιουνίου.