Διεθνή

ΕΕ: Η πρώτη μάχη ήταν και η εύκολη για την φον ντερ Λάιεν - Η μεγάλη πρόκληση

ΕΕ: Η πρώτη μάχη ήταν και η εύκολη για την φον ντερ Λάιεν - Η μεγάλη πρόκληση Φωτογραφία: epa
Τρεις είναι οι επιλογές για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και όλες ενέχουν ρίσκο

Οι ηγέτες της ΕΕ άναψαν το «πράσινο φως» στην Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν να αναλάβει για άλλα πέντε χρόνια την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πλέον η Γερμανίδα κεντροδεξιά πολιτικός ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη μάχη της: την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά την έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη Ολομέλεια της νέας Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο. Για την έγκρισή της χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 361 ψήφοι από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Ο σημερινός συνασπισμός των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και της δικής της κεντροδεξιάς ομάδας (ΕΛΚ) εξασφαλίζουν κοντά στις 400 έδρες. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν οι διαρροές θα φθάσουν το 10%, κάτι που θα την τοποθετούσε κοντά στο όριο της πλειοψηφίας (361 ψήφοι).

Το παιχνίδι των αριθμών

Για να πετύχει τον στόχο της η φον ντερ Λάιεν, τρεις είναι οι δρόμοι: Να αρκεστεί στη στήριξη των τριών κομμάτων του κέντρου, να στραφεί αριστερά προς τους Πράσινους ή να απλώσει το χέρι της προς τα δεξιά της, την ακροδεξιά πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει την Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις χθεσινές αποφάσεις και απείχε από την ψηφοφορία.

«Η πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, για τους νέους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών είναι λανθασμένη σε ό,τι αφορά τη μέθοδο και την ουσία της», έγραψε στο «Χ» η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

{https://x.com/GiorgiaMeloni/status/1806452028341617010}

«Αποφάσισα να μην την στηρίξω, από σεβασμό στους πολίτες και στις υποδείξεις που μας έκαναν» στις Ευρωεκλογές. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, για να εξασφαλίσουμε -επιτέλους- στην Ιταλία, το βάρος που της αρμόζει στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση αυτή έγινε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

28915032 12bdd

Οι κίνδυνοι για την φον ντερ Λάιεν

Οπως και να 'χει, και οι τρεις επιλογές ενέχουν κινδύνους για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αν αρκεστεί στον κεντροδεξιό συνασπισμό, ίσως να μην καταφέρει να εξασφαλίσει τα νούμερα που θέλει. Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Renew έχουν μαζί μόλις 400 έδρες.

Πρόκειται για μικρή πλειοψηφία, δεδομένου ότι θα υπάρξουν διαρροές - από τους Γάλλους Ρεπουμπλικάνους έως το ιρλανδικό ρεπουμπλικανικό κόμμα Φίανα Φάιλ που έχουν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν.

Η επιστράτευση των Πρασίνων είναι επίσης ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Ύστερα από πέντε χρόνια κατά τα οποία αντιτάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη φον ντερ Λάιεν, οι οικολόγοι ζητούν τώρα να συμμετάσχουν στην πλειοψηφία που την υποστηρίζει, γεγονός που θα τους έδινε την ευκαιρία να επηρεάσουν τη νομοθεσία, παρόλο που έχουν χάσει έδρες από το 2019. Ωστόσο, τυχόν συνεργασία με τους Πρασινους θα ικανοποιούσε τους Σοσιαλιστές και τμήματα του Renew, αλλά θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις στην κεντροδεξιά της φον ντερ Λάιεν, ιδίως από τους ισχυρούς Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες.

Η πιο ριψοκίνδυνη στρατηγική από όλες, όμως, είναι η φον ντερ Λάιεν να προσελκύσει τη Μελόνι, ίσως και άλλα τμήματα της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία κατέχει πλέον την τρίτη θέση στο ευρωκοινοβούλιο, έχοντας εκτοπίσει το Renew στην τέταρτη θέση.

Σκόπιμα εκτός διαπραγματεύσεων για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ η Μελόνι

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέφυγε σκόπιμα να εμπλέξει τη Μελόνι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των έξι διαπραγματευτών (Κυριάκος Μητσοτάκης-Ντόναλντ Τουσκ,

Όλαφ Σολτς-Πέδρο Σάντσεθ, Εμανουέλ Μακρόν-Μαρκ Ρούτε) των τριών πολιτικών ομάδων που έχουν την πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), για τη μοιρασιά κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ, τόνισαν αξιωματούχοι της Ενωσης.

Επίσης, οι Σοσιαλιστές το έχουν ξεκαθαρίσει: δεν πρόκειται να στηρίξουν την φον ντερ Λάιεν αν κάνει συμφωνία με τη Μελόνι.

28915685 8e329

Διαβουλεύσεις

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Η φον ντερ Λάιεν θα διαπραγματευτεί με ευρωβουλευτές τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της πολιτικής της ατζέντας.

Εάν δεν καταφέρει να κερδίσει στη μυστική ψηφοφορία, έστω και με μία ψήφο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει ένα μήνα για να συζητήσει και να καταλήξει σε έναν υποψήφιο, κάτι που θα ήταν πρωτοφανές και θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση.

Εάν διοριστεί για άλλη μια θητεία, μπορεί στη συνέχεια να μιλήσει με τις εθνικές κυβερνήσεις για τους μεμονωμένους υποψηφίους τους για επίτροπος, αν και οι χώρες έχουν ήδη αρχίσει να σπρώχνονται ανεπίσημα για τα ονόματα και τα χαρτοφυλάκια που επιθυμούν.

Με πληροφορίες από Politico