Διεθνή

Με... νόμο του Τραμπ ο Μπάιντεν κλείνει τα σύνορα με το Μεξικό

Με... νόμο του Τραμπ ο Μπάιντεν κλείνει τα σύνορα με το Μεξικό
Οι ΗΠΑ κλείνουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους με το Μεξικό σε αιτούντες άσυλο και παράτυπους μετανάστες πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Τέλος στο δικαίωμα ασύλου ανακοίνωσε πρακτικά ο Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, ο οποίος πέντε μήνες πριν τις κάλπες υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Το αμφιλεγόμενο κείμενο που ψηφίστηκε στερεί από τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην αμερικανική επικράτεια το δικαίωμα του ασύλου όταν ο αριθμός τους υπερβαίνει τους 2.500 ημερησίως για επτά συνεχόμενες ημέρες - όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή - και παράλληλα διευκολύνει τις μαζικές απελάσεις στο Μεξικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν να «ανακτηθεί ο έλεγχος» στα σύνορα με το Μεξικό, την ώρα που καταγράφεται ρεκόρ συλλήψεων στα σύνορα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα βοηθήσουν παράλληλα «να αποκατασταθεί η τάξη στη διαδικασία» διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να δεσμεύεται πάντως πως θα συνεχίσει να τηρεί «όλες τις υποχρεώσεις της δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

«Ας λύσουμε το πρόβλημα», είπε, σπεύδοντας να σημειώσει πως δεν «δαιμονοποιεί ποτέ» τους μετανάστες. Κατηγόρησε δε τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του πως πως εμποδίζουν κάθε μεταρρύθμιση για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση έγινε δύο μέρες μετά τις εκλογές στο Μεξικό, στις οποίες επικράτησε η Κλαούδια Σέινμπαουμ - εξέλιξη που χαιρέτισε η Ουάσιγκτον.

«Φενάκη» το διάταγμα σύμφωνα με τον Τραμπ

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως το πρόβλημα της μετανάστευσης ενδέχεται να κρίνει τις πιθανότητες επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε το διάταγμα, που κατ’ αυτόν δεν είναι παρά φενάκη καθώς «ξέρει πως έχουμε ντιμπέιτ σε τρεις εβδομάδες», όπως τόνισε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης που ίδρυσε, του Truth Social, αναφερόμενος στην τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται συχνά σε σοκαριστικούς, ιδιαζόντως ειδεχθείς φόνους, που υπογραμμίζει πως διαπράχθηκαν από ανθρώπους που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει την αίσθηση πως η χώρα σαρώνεται από κύμα εγκληματικότητας οφειλόμενο στους παράτυπους μετανάστες.

Όμως ούτε οι διαθέσιμες στατιστικές της αστυνομίας στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, ούτε μελέτες που εκπονούνται από ειδικούς επιβεβαιώνουν πως εκδηλώνεται στην πραγματικότητα τέτοιο φαινόμενο.

Σε... νόμο του Τραμπ βασίζεται το διάταγμα Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον έκανε λόγο για στάχτη στα μάτια, για πολιτικό «τέχνασμα» του προέδρου Μπάιντεν με προεκλογική σκοπιμότητα.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, που επιδίδονται σε ανταλλαγές σφοδρών φραστικών πυρών για το μεταναστευτικό ζήτημα, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για σχέδιο νόμου, καρπό πολύμηνων διαπραγματεύσεων στη Γερουσία, που εντέλει απορρίφθηκε από την αμερικανική δεξιά στη Βουλή.

Το διάταγμα του Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε νόμο τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους κρατών με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθούσε μολαταύτα χθες να αποκρούσει τις επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Δημοκρατικός πρόεδρος αντιγράφει τον προκάτοχό του.

«Όλες αυτές οι πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη μετανάστευση η προηγούμενη κυβέρνηση», υποστήριξε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δαιμονοποίησε τους μετανάστες, εξαπέλυσε μαζικές εφόδους, χώριζε οικογένειες στα σύνορα κι έκλεινε παιδιά σε κλουβιά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν αναλαμβάνει το ρίσκο να πυροδοτήσει οργή της αριστερής πτέρυγας της παράταξής του με την απόφαση αυτή.

«Θα αμφισβητήσουμε το διάταγμα αυτό στα δικαστήρια», προειδοποίησε η ACLU, ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τόνισε από την πλευρά της πως είναι «βαθιά ανήσυχη», τονίζοντας πως θα στερηθούν το άσυλο πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται διεθνή προστασία και καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να «σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της» και να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της.

 Η χιτλερική φρασεολογία Τραμπ και οι μαζικές διελεύσεις στα σύνορα

Καθώς οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στον ορίζοντα, η μετανάστευση γίνεται κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Ρεπουμπλικάνους να προσάπτουν στον Τζο Μπάιντεν πως ευθύνεται για την «εισβολή» μέσω των νότιων συνόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε διατάξει να υψωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του τείχος στα σύνορα με με το Μεξικό, κάτι που έγινε εν μέρει, δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική για τους μετανάστες, φθάνοντας στο σημείο να τους κατηγορήσει πως «δηλητηριάζουν το αίμα» της χώρας μας - η φράση παραπέμπει απευθείας στη χιτλερική φρασεολογία.

Σημειώνεται πως τους 12 μήνες ως τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθησαν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, αριθμός άνευ προηγουμένου.

Τον Δεκέμβριο, κάπου 10.000 άνθρωπο - που αναγκάστηκαν εξαιτίας της βίας ή της ανέχειας να φύγουν από τις χώρες τους στην κεντρική και στη Λατινική Αμερική - περνούναν καθημερινά τα σύνορα. Ο αριθμός τους μειώθηκε έκτοτε, όμως το ζήτημα παραμένει φλέγον για την αμερικανική κοινωνία