Διεθνή

Exit Poll 2024: Δύο οι «νικητές» στην Ολλανδία - Γιατί πανηγυρίζει η ακροδεξιά

Exit Poll 2024: Δύο οι «νικητές» στην Ολλανδία - Γιατί πανηγυρίζει η ακροδεξιά
Το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας στο παρελθόν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, το λεγόμενο Nexit, αλλά φέτος άλλαξε πορεία και θέλει να φέρει την αλλαγή... εκ των έσω

Δύο... νικητές έβγαλε το exit poll στην Ολλανδία, για τις ευρωεκλογές 2024. Η συμμαχία Πράσινης Αριστεράς-Εργατικού Κόμματος του Φρανς Τίμερμανς κερδίζει οκτώ έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το ακροδεξιό PVV και ο ηγέτης του Γκέερτ Βίλντερς εξασφαλίζουν επτά έδρες, έξι περισσότερες από τις τελευταίες ευρωκάλπες το 2019.

Tο exit poll στην Ολλανδία:

ollandia exit fa5e2

Αναστεναγμοί και ζητωκραυγές χαράς διαπέρασαν την κατάμεστη αίθουσα όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη του μπλοκ Πράσινη Αριστερά-Εργατικό Κόμμα για να παρακολουθήσουν την ανακοίνωση του exit poll, σύμφωνα με το οποίο κερδίζουν τις οκτώ από τις 31 έδρες που θα λάβει η Ολλανδία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στην Ολλανδία τα πήγαν πολύ καλά σε αυτές τις εκλογές, γεγονός που στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συνεργαστεί με τη ριζοσπαστική δεξιά», δήλωσε στο Euronews ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

«Το σενάριο ότι η ριζοσπαστική δεξιά θα σάρωνε αυτές τις εκλογές δεν επαληθεύτηκε στην Ολλανδία», πρόσθεσε.

Ο Τίμερμανς ηγείται σήμερα της συμμαχίας Πράσινης Αριστεράς-Εργατικών.

Ο συνδυασμός Πράσινη Αριστερά-Εργατικό Κόμμα κατέβηκε στις ευρωεκλογές 2024 με κοινή λίστα για πρώτη φορά,  αλλά θα διασπαστεί μόλις φτάσει στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Εργατικοί ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Πράσινη Αριστερά στους Πράσινους.

Ο Βίλντερς θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Γκέερτ Βίλντερς δεν διοργάνωσε πάρτι, παρά το αποτέλεσμα. Ο Βίλντερς φαίνεται να κερδίζει επτά έδρες, αυξάνοντας κατά πολύ τα κέρδη του σε πέντε χρόνια, καθώς στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχε κερδίσει μόνο μία έδρα.

«Η Δύση αφυπνίζεται και βλέπεις κόμματα όπως το δικό μου να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι ξυπνούν και ελπίζω να παραμείνουν ξύπνιοι», δήλωσε ο Βίλντερς στο Euronews.

Η ακροδεξιά πιο κοντά... στις Βρυξέλλες

Το ακροδεξιό κόμμα της Ολλανδίας στο παρελθόν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, το λεγόμενο Nexit, αλλά φέτος άλλαξε πορεία.

Πλέον, ο Βίλντερς λέει ότι θέλει να αλλάξει την Ευρώπη εκ των έσω - ελπίζει ότι οι ευρωβουλευτές του θα προσχωρήσουν στην ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» στο Κοινοβούλιο, όπου εδρεύει επίσης το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

«Αν θέλετε να αλλάξετε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιο αποτελεσματικό αν το κάνετε από μέσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

«Έτσι, αν κόμματα όπως το δικό μου, που φαίνεται ότι θα κερδίσουν σε όλη την Ευρώπη - από την Αυστρία, τη Γαλλία και το Βέλγιο μέχρι την Ιταλία και την Ισπανία και άλλες χώρες - αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ίσως σχηματίσουμε μια μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών, θα είμαστε σε ισχυρή για να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή πολιτική από μέσα».

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη από το 1989, με το 47% των Ολλανδών ψηφοφόρων να προσέρχεται στις κάλπες. Το 2019, η συμμετοχή ήταν 42%.