Διεθνή

Διακοπή νερού σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb χωρίς άδεια στη Σεβίλλη

Διακοπή νερού σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb χωρίς άδεια στη Σεβίλλη Φωτογραφία: UNSPLASH
Αυστηροί κανόνες κατά του υπερτουρισμού λαμβάνει η δημοτική αρχή.

Η δημοτική αρχή στη Σεβίλλη λαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει την ενοικίαση μέσω Airbnb. Ένα από αυτά είναι η διακοπή υδροδότησης σε κατοικίες που νοικιάζουν παράνομα τα διαμερίσματά τους σε τουρίστες.

Το γραφείο του δημάρχου της Σεβίλλης ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλα τα τουριστικά διαμερίσματα της πόλης και θα ζητήσει από την κρατική εταιρεία ύδρευσης Emasesa να διακόψει την υδροδότηση στα ακίνητα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Μέχρι στιγμής από την επανεξέταση έχουν προκύψει 715 διαμερισμάτων που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 2022. Οι κανονισμοί ορίζουν ότι τα ενοικιαζόμενα καταλύματα για τουρίστες πρέπει να έχουν αυτόνομη είσοδο αν βρίσκονται πάνω από τον πρώτο όροφο.

Το γραφείο του δημάρχου βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, ανέφερε πηγή. Η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ισπανία.

Οι τοπικές αρχές σε τουριστικά hotspots, όπως η Σεβίλλη, λαμβάνουν αυστηρά μέτρα κατά των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που διατίθενται παράνομα σε τουρίστες. Οι αρχές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να περιορίσουν τον πολλαπλασιασμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb ή η booking.com. Το γραφείο του δημάρχου εκτιμά ότι από 5.000 έως 7.000 καταλύματα εποχιακής εκμίσθωσης στη Σεβίλλη λειτουργούν παράνομα, ενώ άλλα 8.000 έως 9.000 συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.

Παράλληλα, νομοσχέδιο, που έχει εισαχθεί στο τοπικό κοινοβούλιο της Σεβίλλης προβλέπει την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για καταλύματα εποχιακής εκμίσθωσης στην παλιά πόλη και την πολύχρωμη γειτονιά Τριάνα.

Την ίδια ώρα η Βαρκελώνη ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει από το 2028 όλα τα διαμερίσματα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ενώ τα Κανάρια Νησιά σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία για να βοηθήσουν στην επιβολή αυστηρότερων κανονισμών.

NETWORK