Διεθνή

Η πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Μία πολιτική ομάδα απαρτίζεται από τουλάχιστον 23 βουλευτές που έχουν εκλεγεί σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη

Δημοσιεύθηκε η πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, σε επίπεδο πολιτικών ομα΄δων, με βάση τις εκτιμήσεις 11 κρατών μελών.

Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βασίζεται σε ειδική μεθοδολογία, προεκλογικές δημοσκοπήσεις και στις διαθέσιμες εκείνη την ώρα εκτιμήσεις εθνικών αποτελεσμάτων (exit polls). Χωρίς να προδικάζεται η σύνθεση του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου, η πρόβλεψη βασίζεται στη διάρθρωση του απερχόμενου Κοινοβουλίου, καθώς η μελλοντική σύνθεση του εκλεγμένου ΕΚ και των πολιτικών του ομάδων του δεν μπορεί να προβλεφθεί πριν από τη σύνοδο για τη συγκρότησή του σε σώμα (16-19 Ιουλίου).

Τα εθνικά κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο ΕΚ θα τοποθετηθούν στην ίδια πολιτική ομάδα στην οποία είχαν ενταχθεί στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, ενώ τα εθνικά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται επί του παρόντος στο ΕΚ θα ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα εάν συνδέονται επίσημα με αυτή την ομάδα ή συμμετέχουν πλήρως ως μέλη σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα (εγγεγραμμένο στην Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Ιδρύματα).

Τα υπόλοιπα εθνικά κόμματα (που επί του παρόντος δεν εκπροσωπούνται στο ΕΚ ούτε έχουν κάποια επίσημη σύνδεση με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα ή πολιτική ομάδα) θα κατατάσσονται στην κατηγορία «άλλα», χωρίς να προδικάζεται ο πολιτικός τους προσανατολισμός και το με ποιες πολιτικές ομάδες θα συνεργαστούν.

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Κοινοβουλίου, μια πολιτική ομάδα απαρτίζεται από τουλάχιστον 23 βουλευτές που έχουν εκλεγεί σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη.

provlepsi1 4c093