Διεθνή

Το AfD αποβάλλει τον Κρα για να παραμείνει στην ευρωομάδα της Λεπέν

Το AfD αποβάλλει τον Κρα για να παραμείνει στην ευρωομάδα της Λεπέν
Παρά τα σκάνδαλα με πρωταγωνιστή τον Μαξιμίλιαν Κρα, η ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία ( AfD) κατέλαβε την δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές με 15,6%, μπροστά από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - τους Σοσιαλδημοκράτες (14,10%) και τους Πράσινους (12%).

Μπορεί μόλις χθες να ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ωστόσο σήμερα ο Μαξιμίλιαν Κρα διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του AfD υπερψήφισε σήμερα την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος και απέβαλε τον επικεφαλής της ευρωλίστας Μαξιμίλιαν Κρα από τις τάξεις της, με την ελπίδα ότι έτσι δεν θα αποκλειστεί τελικά από την ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία», στην οποία ανήκει και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία.

Υπενθυμίζεται πως ο Κρα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόσο με δηλώσεις του ότι «δεν ήταν όλα τα μέλη των SS εγκληματίες», όσο και με αποκαλύψεις για σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα.

Ο Κρα πίστεψε προφανώς χθες ότι το ευνοϊκό αποτέλεσμα του κόμματός του θα σήμαινε και αποκατάστασή του: «Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στην Γερμανία, ισχυρότερη δύναμη στα ανατολικά, καλύτερο αποτέλεσμα όλων των εποχών για την AfD. Αλλά είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων: +12% και είμαστε συνολικά η πρώτη δύναμη μεταξύ των κάτω των 24 ετών - εκεί ήθελα να πάμε και είναι μόνο η αρχή», δήλωσε χθες το βράδυ ο ευρωβουλευτής.

Ασαφής παραμένει - για την ώρα - η τύχη του δεύτερου στην λίστα Πετρ Μπρίστον, ο οποίος ερευνάται από την ομοσπονδιακή εισαγγελία ως ύποπτος δωροληψίας από το Κρεμλίνο.