Διεθνή

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πάφο - Κάηκαν σπίτια, κινδύνευσαν άνθρωποι

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Πάφο - Κάηκαν σπίτια, κινδύνευσαν άνθρωποι Φωτογραφία: SIGMALIVE
«Η νύχτα είναι δύσκολη, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε για τη φωτιά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβέστες όλη τη νύχτα στην Πάφο, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Από τη φωτιά κάηκαν ολοκληρωτικά τρία σπίτια στο χωριό Ψάθι και τουλάχιστον έξι υπέστησαν ζημιές. Ήδη από το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί τα χωριά Πολέμι, Ψάθι, Χούλου, Λεμόνα και Κούρτακα.

«Οι επίγειες δυνάμεις θα εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας με εγκαταστάσεις σωλήνων με την υποστήριξη προωθητών γαιών ειδικότερα σε ενεργά και δύσκολα προσβάσιμα μέτωπα», ανέφερε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής και συμπλήρωσε ότι από το πρωί θα μπουν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα.

«Η νύχτα είναι δύσκολη, όμως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Η κατάσταση είναι καλύτερη», δήλωσε σύμφωνα με το sigmalive ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι γραπτή μαρτυρία επιβεβαιώνει ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από χωματερή.

{https://www.youtube.com/watch?v=Vj5KDnho4fg}

Εκπρόσωπος πυροσβεστικής: Κινδύνευσαν άνθρωποι

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και είναι πολύ ιδιόμορφο, απροσπέλαστο, με δύσβατες περιοχές, επεσήμανε σε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι κινδύνευσαν άνθρωποι, ειδικά στην κοινότητα Ψάθι και συμπλήρωσε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. «Σίγουρα υπήρχαν ζημιές σε κατοικίες, ιδιαίτερα στο Ψάθι. Η πυρκαγιά πέρασε μέσα από την κοινότητα», συμπλήρωσε.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αφού πρόκειται για οικιστική περιοχή μέσα σε δασογενή περιοχή, πυκνή άγρια βλάστηση. Άρα προφανώς ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες στην κοινότητα Ψάθι και πιθανότατα σε κάποιες κατοικίες - πολύ πιο λίγες - στην κοινότητα Πολέμι», πρόσθεσε.

{https://www.youtube.com/watch?v=hlNY47eyO1I}

«Η σπίθα έγινε λαίλαπα»

«Η σπίθα έγινε λαίλαπα» δήλωσε ο κοινοτάρχης Πολεμίου, Πολύκαρπος Πολυκάρπου. Η επέκταση της φωτιάς ήταν αστραπιαία, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε μεγάλη πυρκαγιά εξαιτίας και των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεσήμανε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ενώ έκανε λόγο και για «ελλιπή οργάνωση» στην κατάσβεση. Επιπλέον, ανέφερε ότι κάηκαν 2-3 σπίτια στο Πολέμι.

Στην Πάφο μετέβη και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την επιστροφή του από την Ιορδανία. «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Μίλησα με κάποιους που δυστυχώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», δήλωσε και σημείωσε ότι το πρωί της Πέμπτης θα φτάσουν στην Κύπρο τα εναέρια μέσα που στέλνουν η Ελλάδα και η Ιορδανία.

{https://www.youtube.com/watch?v=MY9kag9ARqM}