Διεθνή

Το γαλλικό μέτωπο απέναντι στη Δεξιά δείχνει το δρόμο

Το γαλλικό μέτωπο απέναντι στη Δεξιά δείχνει το δρόμο
Παραδοσιακά η Γαλλία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, κατ’ αντιστοιχία της στενής πολιτιστικής σχέσης των δύο χωρών.

Από τον γκωλισμό έως τον Μάη του ’68 διαφορετικά (και ανταγωνιστικά μεταξύ τους) γαλλικά πολιτικά ρεύματα έχουν γίνει κατά καιρούς σημεία αναφοράς στα ελληνικά πράγματα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα το φλερτ Μητσοτάκη με τον Μακρόν.

Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται τώρα με τη δημιουργία του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, την ώρα που στην Ελλάδα φουντώνει η συζήτηση για τη σύγκλιση του προοδευτικού χώρου. Πλέον συμβαίνει και εις… Παρισίους

Πρόωρες εκλογές

Η συγκρότηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δηλαδή της εκλογικής συμμαχίας της γαλλικής Αριστερά, ήρθε ως αποτέλεσμα της νίκης της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές καθώς και της απόφασης του Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές η ακροδεξιά λίστα της Μαρίν Λεπέν κα του πουλέν της Ζορντάν Μπαρτντελά θριάμβευσε με 31,37% έναντι 14,6% της λίστα του Μακρόν, 13,83% του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 9,89% της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν.

Η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές (οι οποίες στο γαλλική προεδρική δημοκρατία δεν αφορούν το πρόσωπο του προέδρου), αποτελεί μια κίνηση πολύ υψηλού ρίσκου. Κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυχοδιωκτική, αφού μπορεί να φέρει την Ακροδεξιά στην κυβέρνηση. Ο Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι θέτοντας το πολωτικό δίλημμα «εγώ ή Ακροδεξιά» θα συσπειρώσει τους Γάλλους δημοκράτες.

Ωστόσο, η διαρκής προσπάθεια του Μακρόν να εργαλειοποιεί την Ακροδεξιά σε βάθος χρόνου την ενισχύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λεπέν από το 23,34% στις ευρωεκλογές του 2019 πέρασε στο 31,5% σε αυτές τις ευρωεκλογές. Επί Μακρόν η Λεπέν ισχυροποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να διεκδικεί την εξουσία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Ο φόβος της ανάληψης της διακυβέρνησης από την Ακροδεξιά προκάλεσε ένα αυθόρμητο κύμα κινητοποιήσεων του κόσμου της Αριστεράς που ζήτησε τη συγκρότηση εκλογικού μετώπου απέναντι στην Λεπέν. Το αίτημα υιοθέτησαν σε κείμενο τους 350 προσωπικότητες της γαλλικής κοινωνίας, μεταξύ τους και η νομπελίστρια λογοτεχνίας Ανί Ενρώ, ενώ μια on line έκκληση για την αριστερή ενότητα συγκέντρωσε μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές.

Τελικά η συμφωνία επετεύχθη και συγκροτήθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Είναι προφανής η αναφορά στο Λαϊκό Μέτωπο που συγκροτήθηκε το 1935 από τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές και τους Ριζοσπάστες για να σταματήσει την άνοδο του φασισμού. Το 1936 το Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις εκλογές με 57,78% και σχημάτισε κυβέρνηση υπό τον Λεόν Μπλουμ.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα κόμματα όπως το PP, η γενιά S και το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα. Δηλαδή έχουμε ένα φάσμα δυνάμεων που καλύπτει το σύνολο του προοδευτικού χώρου. Ο σχηματισμός μιας τόσο πλατιάς συμμαχίας έτσι κι αλλιώς αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, πόσο μάλλον που οι Σοσιαλιστές είχαν έρθει σε ρήξη με την Ανυπότακτη Γαλλία για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις 11 και 12 Ιουνίου δίνουν στην Λεπέν 31% με 32%, στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 25% με 28%, στο κόμμα του Μακρόν 18% με 19% και στην Κεντροδεξιά Ένωση 6,5% με 9%.

Το ζήτημα

Η γαλλική πολιτική έχει ιδιαιτερότητες, με κύρια την εκρηκτική άνοδο της Ακροδεξιάς. Ωστόσο, η ενότητα των γαλλικών αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων διαμορφώνει ένα παράδειγμα με πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Ένα παράδειγμα απέναντι στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν και τα κόμματα της ελληνικής προοδευτικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετά τα κακά αποτελέσματά τους την περασμένη Κυριακή. Δεν θα είναι λίγοι όσοι υποστηρίξουν ότι η Γαλλία δείχνει τον δρόμο.