Διεθνή

G7: Η «συμμαχία» Πάπα Φραγκίσκου - Μελόνι και η ήττα Μακρόν για τις αμβλώσεις

G7: Η «συμμαχία» Πάπα Φραγκίσκου - Μελόνι και η ήττα Μακρόν για τις αμβλώσεις Φωτογραφία: EPA/ ETTORE FERRARI
Στο τελικό κείμενο της διακήρυξης της ομάδας G7, δεν υπάρχουν αναφορές σε αμβλώσεις και δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

H ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία αρνείται ότι υποχρέωσε τους G7 να «κόψουν» από το τελικό κείμενο της Συνόδου τις αναφορές στην άμβλωση και στα δικαιώματα ης ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Στο τελικό κείμενο της διακήρυξης, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αναφορά στην προστασία της «ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού» της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν εμφανίζεται πουθενά, αν και στην περυσινή διακήρυξη των G7 στην Ιαπωνία είχε αναφερθεί.

Η λέξη «άμβλωση» επίσης δεν περιλαμβάνεται, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, για «διεθνή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων για όλους».

Στην περσινή ανακοίνωση, οι ηγέτες της G7 είχαν δεσμευτεί ρητά να αντιμετωπίσουν την «πρόσβαση σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση». Το Bloomberg, που ανέφερε πρώτο ότι δεν περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες αναφορές στο τελικό σχέδιο συνέδεσε την απαλοιφή τους με την παρουσία του πάπα για πρώτη φορά σε σύνοδο των G7.

«Η είδηση που δημοσιεύτηκε από το Bloomberg, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το τελικό ανακοινωθέν της G7, στερείται οποιασδήποτε βάσης», ανέφερε το γραφείο της Μελόνι. «Η ιταλική προεδρία της G7 αρνείται κατηγορηματικά αυτή την αναφορά».

Τα σχόλια ακολούθησαν μετά από μία σύγκρουση ανάμεσα σε Μελόνι και Μακρόν, αφού η Ιταλία κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να εξαφανίσει την αναφορά σε μία εγγυημένη πρόσβαση για ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στο τελικό κείμενο των G7.

Πηγές από το γραφείο της Μελόνι, αρνήθηκαν την Πέμπτη ότι αφαιρέθηκαν οι αναφορές, και αρκέστηκαν να πουν ότι το κείμενο είναι ακόμα υπό διαπραγματεύσεις. Σημείωσαν πως «όλα όσα θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της διακήρυξης θα είναι τα τελικά σημεία, όπου και θα καταλήξουν μετά από διαπραγματεύσεις».

Ο Μακρόν από την πλευρά του είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου ότι μετανιώνει για την αφαίρεση της αναφοράς.
«Δεν έχετε τις ίδιες ευαισθησίες στη χώρα σας» είπε σε Ιταλό δημοσιογράφο. «Η Γαλλία έχει ένα όραμα ισότητας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά δεν είναι ένα όραμα που μοιράζεται όλη η πολιτική σκηνή».

Η Μελόνι απάντησε κατηγορώντας τον Μακρόν για προεκλογική πολιτική, σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα, μετά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών που έφερε η ήττα του στις ευρωεκλογές.

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Οτώβριο του 2021, η Τζόρτζια Μελόνι και η κυβέρνησή της έχουν εισάγει πολιτικές κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τον περασμένο Απρίλιο πέρασε, νόμο που επιτρέπει τους ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων να μπαίνουν σε κλινικές όπου γίνονται αμβλώσεις.

Με πληροφορίες του Guardian