Διεθνή

Γιατί είναι εξαφανισμένος ο Μακρόν; Τον έβγαλαν και από τα προεκλογικά φυλλάδια

Γιατί είναι εξαφανισμένος ο Μακρόν; Τον έβγαλαν και από τα προεκλογικά φυλλάδια Φωτογραφία: επα
Αντιμέτωποι με μια νέα εκλογική συντριβή, οι σύμμαχοι του Εμανουέλ Μακρόν του είπαν να... κλείσει το στόμα του

Ενα βήμα πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας έχει κάνει τον τελευταίο καιρό ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πέρα από τις προγραμματισμένες διεθνείς υποχρεώσεις τους, ουδείς τον έχει δει να κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Την περασμένη Κυριακή, μετά τη συντριπτική ήττα των κεντρώων του Γάλλου προέδρου στον πρώτο γύρο των γαλλικών εθνικών εκλογών, ο Μακρόν... εξαφανίστηκε. Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση του προέδρου, ο οποίος... καλούσε σε ενότητα.

Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν - που είχε «χτυπηθεί» και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου - δίνει μια... απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, στην πραγματικότητα οι σύμμαχοί του δεν θέλουν τον Μακρόν... βιτρίνα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου αφαιρείται ακόμη και από τα φυλλάδια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Του είπαν να σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία... Και αναγκάστηκε να "πάρει" το μήνυμα», δήλωσε στέλεχος του κόμματος της Αναγέννησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ο πρόεδρος υποτίμησε το πόσο πολύ η προσωπικότητά του απωθεί τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά «βαριά» ονόματα του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε μια προσπάθεια... απο-Μακρονικοποίησης. Μάλιστα, ένας υπουργός παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης ότι η εικόνα του Μακρόν έχει «φθαρεί».

Για τον φλύαρο, τολμηρό 46χρονο πρόεδρο, ο οποίος φροντίζει να έχει πάντα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, φέρνοντας νέες ιδέες και διαταράσσοντας το status quo, η νέα πραγματικότητα δεν είναι άνετη.

28926192 9e4bc

Σχέδια επί χάρτου στο «καταφύγιο» των Ηλυσίων

Ωστόσο, ο Μακρόν προετοιμάζει την επόμενη μάχη του: να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ήττα που αναμένεται να είναι ηχηρή την προσεχή Κυριακή. Ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση «συγκατοίκησης» με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους στη Γαλλία και πιέζοντας συμμάχους να πάρουν θέσεις-κλειδιά στις Βρυξέλλες, προκαλώντας την οργή της Λεπέν που τον κατηγόρησε ότι οργανώνει ένα «διοικητικό πραξικόπημα».

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεκάδες ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν επίσης στο στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Προβλέπονταν περισσότεροι διορισμοί, ωστόσο αντιμέτωπος με την αυξανόμενη κατακραυγή για τον «διοικητικό ανασχηματισμό», ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να... υποχωρήσει.

28926635 338f0

Η επόμενη μέρα

Κλεισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν: μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς, ένα κοινοβούλιο με τον Εθνικό Συναγερμό να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του και έναν συνασπισμό χωρίς τη συμμετοχή της ακροδεξιάς.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν βλέπουν ως διέξοδο έναν... χαλαρό συνασπισμό. «Ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο που κυβερνάμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας για «μια πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση», όπου τα παραδοσιακά κόμματα θα έχουν ad hoc συνεργασία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Ωστόσο, μια τέτοιους είδους συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν εφικτή μόνο εάν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να έρθουν σε ρήξη με τον εταίρο του συνασπισμού τους, την Ανυπότακτη Γαλλία. Και οι δύο προοπτικές φαίνονται πολύ μακρινές.

Ακόμα στο παιχνίδι

Για πόσο καιρό, όμως, ο Μακρόν θα παραμείνει μακριά από τις κάμερες; Οχι για πολύ, όπως φαίνεται.

Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το μέγεθος της νίκης του Εθνικού Συναγερμού, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να προτείνει τον νέο πρωθυπουργό, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Θα πρωτοστατήσει και πάλι ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος. Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα πιεστεί να διορίσει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά. Εάν όχι, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μακρές συνομιλίες συνασπισμού με τους σημερινούς του αντιπάλους στην αριστερά και τη δεξιά.

Ωστόσο, σημαντικό ζητούμενο είναι η βελτίωση της εικόνας του Μακρόν στο ευρύ κοινό. Η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.

Κατά προεκλογική εκστρατεία, ο Ατάλ, ένα από τα λίγα δημοφιλή πρόσωπα στην κυβέρνηση, δεν ένιωθε άνετα όταν γινόταν δέκτης αρνητικών κριτικών για το «αφεντικό» του. Με τη γαλλική πολιτική να βρίσκεται σε αναταραχή, ο Μακρόν για πολλούς ψηφοφόρους είναι βασικός παράγοντας... του χάους.

Το ακροδεξιό RN δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) δεν θα εξασφαλίσει μια πλειοψηφία εδρών στη γαλλική εθνοσυνέλευση, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Harris Interactive. Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε, σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξης του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

melanson 66303

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των Challenges, M6 TV και RTL, αναφέρει πως το RN και οι σύμμαχοί του θα συγκεντρώσουν 190-220 έδρες. Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τις 289 έδρες που απαιτούνται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας.

Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο εμφανίζεται να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με 159-183 έδρες, ενώ το κεντρώο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 110-135 έδρες.