Διεθνή

Ύστατη προσπάθεια: Γάλλοι υποψήφιοι «θυσιάζονται» για να απομακρύνουν την ακροδεξιά από την εξουσία

Ύστατη προσπάθεια: Γάλλοι υποψήφιοι «θυσιάζονται» για να απομακρύνουν την ακροδεξιά από την εξουσία Φωτογραφία: epa
Υποψήφιοι αποχωρούν από την κούρσα, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της ψήφου κατά του RN

Η κεντρώα συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα να αποσύρουν υποψηφίους τους από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσουν την (κυρίαρχη) ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Τις τελευταίες ώρες υποψήφιοι (αντίπαλοι του Εθνικού Συναγερμού) «θυσιάζονται», προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση της ψήφου κατά του RN. Σύμφωνα με το Reuters, παραπάνω από 180 υποψήφιοι επιβεβαίωσαν ότι αποσύρονται, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προθεσμία μέχρι τις 6 μ.μ. για να «ανοίξουν τα χαρτιά τους». Η Le Monde ανεβάζει το νούμερο των αποχωρησάντων στους 190 - 123 από την αριστερά και 64 από την ομάδα του Μακρόν.

Σε περισσότερες από τις μισές από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, τρία άτομα προκρίθηκαν στον επαναληπτικό γύρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τρίτος υποψήφιος μπορεί να αποσυρθεί για να ενισχύσει τις πιθανότητες ενός άλλου κόμματος να νικήσει τον Εθνικό Συναγερμό.

Το RN της Μαρίν Λεπέν κυριάρχησε την πρώτη Κυριακή των εκλογών, με τον συνασπισμό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να τερματίζει στην τρίτη θέση, πίσω από την (βιαστικά σχηματισμένη) αριστερή συμμαχία, Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Οι δημοσκόποι έβλεπαν ότι ο πρώτος γύρος βάζει το RN σε τροχιά 250-300 εδρών, ενώ για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία απαιτούνται 289 έδρες. Οι υπολογισμοί αυτοί, ωστόσο, έγιναν πριν τις αποχωρήσεις υποψηφίων από την κούρσα του δεύτερου γύρου αλλά και τις διακομματικές εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους να απομακρυνθούν από το RN.

«Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει», δήλωσε στο France 2 η σοσιαλιστική δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. «Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε.

Το RN είναι αντίθετο σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, ενώ ο επικεφαλής του έχει προαναγγείλει ότι θα μειώσει τη χρηματοδότηση της Γαλλίας προς την ΕΕ.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το δόγμα του RN «πρώτα η Γαλλία» και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του, ενώ οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδια δαπανών που «διαφήμισε» προεκλογικά.

28884277 dc1d5

Ρεπουμπλικανικό μέτωπο

Η συγκρότηση ενός ρεπουμπλικανικού μετώπου που θα εμποδίσει τον Εθνικό Συναγερμό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι στο επίκεντρο εντατικών πολιτικών διεργασιών, κυρίως εντός του στρατοπέδου του προέδρου Μακρόν.

Αρχικά υπήρξε σύγχυση σχετικά με το αν υποψήφιοι του συνασπισμού Μακρόν θα αποχωρούσαν από την κούρσα για να δώσουν χώρο σε αντιπάλους τους από το δημοκρατικό τόξο, που πέτυχαν καλύτερα ποσοστά στον πρώτο γύρο, ακόμη και αν αυτοί προέρχονταν από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ωστόσο, ο Μακρόν δήλωσε σε μια κλειστή συνεδρίαση υπουργών ότι προτεραιότητα είναι να απομακρυνθεί το RN από την εξουσία, ξακαθαρίζοντας πως οι υποψήφιοι του LFI θα στηριζτούν, αν κριθεί αναγκαίο.

Το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2002 ψηφοφόροι όλων των αποχρώσεων συσπειρώθηκαν πίσω από τον Ζακ Σιράκ, τασσόμενοι απέναντι στον πατέρα της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, σε μια προεδρική αναμέτρηση.

Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι σήμερα οι ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις «οδηγίες» των πολιτικών ηγετών σχετικά με το τι να ψηφίσουν, ενώ η επικοινωνιακή προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να αποτινάξει το «στίγμα» της ακροδεξίας από το κόμμα της, έχουν καταστήσει το RN λιγότερο...παρία στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Λεπέν επανέλαβε την Τρίτη τον ισχυρισμό της ότι το RN δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση εάν δεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να πάμε σε κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε. Αυτό θα ήταν η χειρότερη προδοσία των ψηφοφόρων μας», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter.

{https://x.com/franceinter/status/1808025274484719780}

Οι προτάσεις για την επόμενη μέρα, αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία

Στο υποθετικό σενάριο ότι καμία πολιτική ομάδα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία μετά την Κυριακή, εχουν πέσει αρκετές προτάσεις στο τραπέζι για το πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο διάστημα... της προεδρίας Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ζήτησε από όλες τις ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν την ακροδεξιά να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάνοντας αναφορά σε μία «πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση», όπου τα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς θα μπορούσαν να σχηματίσουν ad hoc συμμαχίες για να ψηφίζουν ένα προς ένα τα νομοσχέδια.

Ο Ξαβιέ Μπερτράν, υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), ζήτησε την Τρίτη να σχηματιστεί μια «προσωρινή κυβέρνηση» μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

28846730 29ec1

Συγκατοίκηση.... για κλάματα

Οσον αφορά το σενάριο της «συγκατοίκησης», (ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης είναι πολιτικά αντίθετοι) η Γαλλία πήρε μια... πρόγευση σήμερα από τη Λεπέν: επικαλέστηκε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Μακρόν σχεδιάζει να προβεί σε διορισμούς στον δημόσιο τομέα, σε υψηλές θέσεις (συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με στόχο να εμποδίσει το RN να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Χωρίς να πει ότι έχει αποδείξεις πως ισχύει κάτι τέτοιο, η Λεπέν δήλωσε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με «διοικητικό πραξικόπημα».