Διεθνή

Δύο ναυάγια στη Μεσόγειο: Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Δύο ναυάγια στη Μεσόγειο: Τουλάχιστον 10 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι Φωτογραφία: EPA/FRANCESCA RUTA
Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις από ναυάγια κατά μήκος της διαδρομής στη Μεσόγειο από το 2014.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται μετά από δύο ναυάγια κοντά στις ιταλικές ακτές.

Διασώστες εντόπισαν σήμερα 10 πτώματα στο κάτω κατάστρωμα μιας ξύλινης βάρκας στην κεντρική Μεσόγειο, σε ένα πλοίο που διαχειρίζεται η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση ResQship. Η φιλανθρωπική οργάνωση είπε ότι έσωσε 51 ανθρώπους που επέβαιναν στο βυθιζόμενο σκάφος, το οποίο πιστεύεται ότι αναχώρησε από την Τυνησία.

Το Alarm Phone, μια υπηρεσία τηλεφωνικής γραμμής για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ διέσχιζαν τη Μεσόγειο, ανέφερε στο X ότι «ειδοποιηθήκαμε για ένα σκάφος σε κίνδυνο, που μετέφερε περίπου 60 άτομα. Όχι οι αρχές της ΕΕ αλλά το Nadir πρόσφερε βοήθεια. Δυστυχώς, ήρθαν πολύ αργά για τα 10 άτομα που πέθαναν στο κάτω κατάστρωμα. Τα σύνορα της ΕΕ συνεχίζουν να σκοτώνουν!». Το ναυάγιο συνέβη περίπου 65 χλμ νότια της Λαμπεντούζα, ανέφερε το Rai News.

{https://twitter.com/alarm_phone/status/1802641014051508423}

Το απόγευμα της Δευτέρας συνέβη ένα ακόμα ναυάγιο, περίπου 160 χλμ από τις ακτές της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία. Απο το ναυάγιο αγνοούνται 50 άνθρωποι. Δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα, διασώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Roccella Ionica.

Ταξίδευαν με ιστιοφόρο που είχε φύγει από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Στο πλοίο βρίσκονταν άνθρωποι ιρανικής, ιρακινής και συριακής υπηκοότητας.

Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου να θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.  Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περισσότερους από 20.000 θανάτους και εξαφανίσεις κατά μήκος της διαδρομής από το 2014.