Διεθνή

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τις κορυφαίες θέσεις της ΕE

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τις κορυφαίες θέσεις της ΕE Φωτογραφία: EPA
Με τρείς ώρες καθυστέρηση ξεκίνησαν οι ηγέτες της ΕΕ τις διαβουλεύσεις.

Η συναίνεση στην επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των θεσμών στην ΕΕ, αν και φαινόταν σχετικά απλή υπόθεση, τελικά αποδείχθηκε σκληρό παζλ.

Οι διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στους ευρωπαϊκους θεσμούς συνεχίζονται με αρκετή καθυστέρηση και πηγαδάκια. Μια ιδέα που επικρατούσε νωρίτερα σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να «χωρίσει» τη δουλειά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους σοσιαλιστές σε δύο θητείες 2,5 ετών.

Την ιδέα της διάσπασης της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Υπήρχαν φήμες ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή εναλλακτική λύση στη φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Επιτροπής, δεδομένου ότι προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ και εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για την Ανατολική Ευρώπη να αποκτήσει μια κορυφαία θέση.

{https://twitter.com/donaldtusk/status/1802733048313598378}

Παράλληλα, νωρίτερα η Ρομπέρτα Μέτσολα έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα ενώ σε ό,τι αφορά στην επιλογή των επικρατέστερων, δηλαδή Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, και Κάγια Κάλας αξιωματούχος «ψιθύρισε» στον Guardian πως είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» εάν ισχύει το πακέτο.

Ωστόσο άλλος αξιωματούχος διευκρίνισε πως «όποιοι ήθελαν να εκτροχιάσουν αυτή την ιδέα. είναι μέχρι στιγμής σιωπηλοί», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τον Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να μην επιτρέψει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει σε δεύτερη θητεία. Όπως όλα δείχνουν όπως, μάταια.

28870459_2cbb8.jpg

«Υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ των ηγετών αλλά δεν φαίνεται πως υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα» μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες τα διεθνή δίκτυα. Προς το παρόν οι διαβουλεύσεις γίνονται σε μικρά γκρουπ.

Το ρόλο του διαπραγματευτή για λογαριασμό του ΕΛΚ έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ ενώ από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών τις διαπραγματεύσεις κάνουν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ισπανός, Πέδρο Σάντσεθ.

{https://twitter.com/EP_President/status/1802785042596352360}

Η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν, δεν θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – καμία έκπληξη εδώ- αλλά δήλωσε σύμφωνος με τους Κόστα, Μέτσολα και Κάλλας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Πρόσκληση έλαβε και ο Σαρλ Μισέλ. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Σαρλ Μισέλ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει προσκληθεί να συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και στη συνέχεια ξανά στις 26 Ιουνίου.

28870627_478ea.jpg

Εάν υπάρξει συμφωνία στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 27 και 28 Ιουνίου, τότε οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν με τον υποψήφιο πρόεδρο της Επιτροπής στις 2 Ιουλίου για «ανταλλαγή απόψεων», είπε η Μέτσολα.

Ακόμα κι αν, όπως είναι αναμενόμενο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λάβει το πράσινο φως από τους ηγέτες της ΕΕ απόψε για μια δεύτερη πενταετή θητεία, η κούρσα δεν έχει τελειώσει. Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27-28 Ιουνίου.

{https://twitter.com/EddyWax/status/1802772545340326225}

Η πραγματική πρόκληση θα είναι τότε η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου. Για να επανεκλεγεί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί 361 από τους 720 ευρωβουλευτές να την υποστηρίξουν. Ο συνασπισμός κεντρώων ομάδων που την εξέλεξε την τελευταία φορά - το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και το φιλελεύθερο Renew - κέρδισε σχεδόν 400 έδρες. Ωστόσο, ορισμένοι αναμένουν ότι τουλάχιστον το 10% αυτών των ευρωβουλευτών δεν θα ψηφίσει τη φον ντερ Λάιεν.

{https://twitter.com/PM_ViktorOrban/status/1802789620855296011}

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, νωρίτερα τόνισε ότι το κόμμα στηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ η Ευρωπαία αξιωματούχος έχει και την επίσημη στήριξη της πρωθυπουργού της Λετονίας και του Έλληνα πρωθυπουργού μεταξύ άλλων.