Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Χεζμπολάχ να σταματήσει να απειλεί την Κύπρο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Χεζμπολάχ να σταματήσει να απειλεί την Κύπρο
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά τις απειλές του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε «εμείς και οι εταίροι μας είμαστε ξεκάθαροι: η Χεζμπολάχ και άλλοι παράγοντες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν αυτή τη σύγκρουση να επεκτείνεται στον Λίβανο ή στην ευρύτερη περιοχή. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τον Λίβανο και τον λιβανικό λαό και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μιλερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, πρόσθεσε πως «προφανώς αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει να απειλεί οποιονδήποτε. Προτιμάμε η Χεζμπολάχ να επιδιώξει διπλωματική λύση».

Ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε (τη Δευτέρα) ο Άντονι Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Κόμπο.

Μίλησε για «απίστευτα παραγωγική συνάντηση», προσθέτοντας πως ο ΥΠΕΞ «Μπλίνκεν ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για το έργο που έχει κάνει προκειμένου να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρα οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που προσφέρει τρόφιμα σε αθώους Παλαιστίνιους. Το γιατί η Χεζμπολάχ να επιτεθεί σε μια χώρα εν μέσω αυτού του σημαντικού ανθρωπιστικού ρόλου που διαδραματίζει, γιατί εξαπέλυσε αυτού του είδους τη λεκτική επίθεση είναι κάτι που με ξεπερνά».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ

Αμέριστη αλληλεγγύη στην Κύπρο εξέφρασε η Αθήνα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ.

«Η απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα εκφράζει «αμέριστη αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό της Κύπρου».

Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις»

«Η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στις πολεμικές συρράξεις» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεμπολάχ, Χασάν Νασράλα. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει διαβάσει τις δηλώσεις του ηγέτης της Χεζμπολάχ, και «αυτό που έχω να απαντήσω, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης» όπως είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού», διευκκρίνισε. Για τις δηλώσεις του Νασράλ σημείωσε ότι «δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση» ξεκαθαρισε. 

Επέμεινε ότι μέσω της διπλωματικής οδού θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για τις τοποθετήσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ και επανέλαβε πως «το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».