Οικονομία

Στα 91 τρισ. δολάρια τα κρατικά χρέη παγκοσμίως

Στα 91 τρισ. δολάρια τα κρατικά χρέη παγκοσμίως
H καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του χρέους αφήνει τις κυβερνήσεις ευάλωτες στις αγορές ομολόγων

Τα κρατικά χρέη παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί σε ύψος που αγγίζει τα 91 τρισ. δολάρια, σχεδόν ισοδυναμώντας με το παγκόσμιο ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις επιπτώσεις αυτού του χρέους στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Αυτή η αύξηση των κρατικών χρεών, εν μέρει λόγω της πανδημίας, αποτελεί ολοένα και μεγαλύτερη απειλή για τα επίπεδα διαβίωσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Πρόσφατα, το ΔΝΤ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των χρόνιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι επενδυτές εκφράζουν εδώ και καιρό ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Οι ανησυχίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Στη Γαλλία, η πρόσφατη πολιτική αναστάτωση με την ξαφνική προκήρυξη εκλογών ανέδειξε τις ανησυχίες για το χρέος, οδηγώντας σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Αν και ο πρώτος γύρος των εκλογών μετρίασε τους φόβους των επενδυτών, οι απαιτήσεις για υψηλότερο premium παραμένουν, καθώς το έλλειμμα μεταξύ δαπανών και φόρων διογκώνεται.

Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες ή την αντιμετώπιση κρίσεων. Επίσης, οι αυξημένες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενδέχεται να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πλήττοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του χρέους αφήνει τις κυβερνήσεις ευάλωτες στις αγορές ομολόγων, οι οποίες αντιδρούν έντονα σε κάθε ένδειξη πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας.