Διεθνή

Η Βαρκελώνη αιφνιδιάζει: Καταργεί τις άδειες για Airbnb - Κανένα σπίτι με βραχυχρόνια μίσθωση

Η Βαρκελώνη αιφνιδιάζει: Καταργεί τις άδειες για Airbnb - Κανένα σπίτι με βραχυχρόνια μίσθωση Φωτογραφία: Pexels
Η ισπανική πόλη είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, αλλά η δημοτικότητά της έχει καταστήσει το κόστος στέγασης απλησίαστο για τους κατοίκους της

Η Βαρκελώνη, που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε ότι από το 2028 θα απαγορεύει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους στέγασης και να καταστήσει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Ο αριστερός δήμαρχος της πόλης, Τζάουμε Κολμπόνι, δήλωσε την Παρασκευή ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2028, η Βαρκελώνη θα καταργήσει τις άδειες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που διαθέτουν 10.101 διαμερίσματα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε ο Κολμπόνι.

Οπως είπε, «από το 2029 δεν θα υπάρχουν στην πόλη διαμερίσματα να διατίθενται προσωρινά σε τουρίστες».

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Βαρκελώνη, την πιο επισκέψιμη πόλη της Ισπανίας από ξένους τουρίστες, οδήγησε σε ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης, με τα τις τιμές των ενοικίων να έχουν αυξηθεί κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και της αγοράς κατά 38%, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Αυτό οδήγησε σε ανισότητες, με θύματα κυρίως τους νέους.

Με το στεγαστικό να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλές χώρες, την τελευταία δεκαετία κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, τη Λισαβόνα και το Βερολίνο.

Η σοσιαλιστική υπουργός Στέγασης στην Ισπανία, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Βαρκελώνης.

«Αυτό είναι το ζητούμενο: να γίνει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγη», ανέφερε στο X.

{https://x.com/isabelrguez/status/1804112783849517336}

Αντιδράσεις

«Ο Κολμπόνι κάνει ένα λάθος που θα οδηγήσει σε [μεγαλύτερη] φτώχεια και ανεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τουριστικών Διαμερισμάτων Apartur της Βαρκελώνης, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων.

Τα ξενοδοχεία θα επωφεληθούν από την κίνηση αυτή. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης έχει απαγορευτεί, αλλά ο Κολμπόνι έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει αυτόν τον περιορισμό.

varkeloni2 pexels 04bed

«Αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά προς ενοικίαση ή πώληση», δήλωσε ο Κολμπόνι.
Η τοπική κυβέρνηση της Βαρκελώνης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για τον εντοπισμό πιθανών παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Αρκετές τοπικές ενώσεις έχουν καλέσει σε διαδήλωση στις 6 Ιουλίου με το σύνθημα: «Αρκετά! Ας βάλουμε ένα τέλος στον τουρισμό!».
Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε άλλους ισπανικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Κανάρια Νησιά και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Με πληροφορίες από Guardian