Διεθνή

Πάτησε Γη το κινεζικό διαστημόπλοιο: Φέρνει σπάνιες πέτρες από την αθέατη πλευρά της σελήνης (εικόνες, βίντεο)

Πάτησε Γη το κινεζικό διαστημόπλοιο: Φέρνει σπάνιες πέτρες από την αθέατη πλευρά της σελήνης (εικόνες, βίντεο)
Το σεληνιακό σκάφος της Κίνας επέστρεψε στη Γη με τα πρώτα δείγματα από την «αθέατη» πλευρά της Σελήνης.

Το Chang'e-6 προσγειώθηκε σε έρημο της Μογγολίας την Τρίτη, μετά από μια αποστολή σχεδόν δύο μηνών που ήταν γεμάτη κινδύνους, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιστήμονες περιμένουν με ανυπομονησία το Chang'e-6, καθώς τα δείγματα θα μπορούσαν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που έχει προσεδαφιστεί στην άλλη πλευρά της Σελήνης, αφού το έχει ξανακάνει το 2019.

Η μακρινή πλευρά - που είναι στραμμένη μακριά από τη Γη - είναι τεχνικά δύσκολο να προσεγγιστεί λόγω της απόστασής της και του δύσκολου εδάφους της που φέρει γιγάντιους κρατήρες και λίγες επίπεδες επιφάνειες.

china_2ac5d.jpg

cinallll_473d5.jpg

chinall_4678f.jpg

Το Chang'e 6 εκτοξεύτηκε από ένα διαστημικό κέντρο στις αρχές Μαΐου και προσεδαφίστηκε με επιτυχία σε έναν κρατήρα κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης λίγες εβδομάδες αργότερα.

Χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι και έναν ρομποτικό βραχίονα για να μαζέψει χώμα και πέτρες, η κινεζική αποστολή τράβηξε μερικές φωτογραφίες της επιφάνειας και τοποθέτησε μια κινεζική σημαία.

Το Πεκίνο έχει διοχετεύσει τεράστιους πόρους στο διαστημικό του πρόγραμμα την τελευταία δεκαετία σε μια προσπάθεια να φτάσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.