Διεθνή

Με το ίδιο «νόμισμα» απαντά η Κίνα: Ξεκινά έρευνα κατά της ΕΕ για το χοιρινό κρέας

Με το ίδιο «νόμισμα» απαντά η Κίνα: Ξεκινά έρευνα κατά της ΕΕ για το χοιρινό κρέας Φωτογραφία: Andrew Molyneaux on Unsplash
Το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για ορισμένα προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες μετά την αύξηση των δασμών που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στα κινεζικά οχήματα.

Το Πεκίνο ενεργοποίησε μία έρευνα για πρακτικές αντιντάμπινγκ σε συγκεκριμένα υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η έρευνα άρχισε μετά την κατάθεση σχετικής αίτησης από την Ένωση Ζώων και Γεωργίας της Κίνας (CAAA) εκ μέρους της κινεζικής βιομηχανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ίδιο υπουργείο.

Η αίτηση κατατέθηκε σύμφωνα με όλες τις προϋποθέσεις που διέπουν μία έρευνα ατιντάμπινγκ, όπως επεσήμανε το ίδιο υπουργείο.

Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθούν συγκεκριμένα υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ευρωπαϊκής προέλευσης για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, αν και θα μπορούσε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες, δήλωσε το υπουργείο.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα χαρακτήρισε την έρευνα ως «αντίποινα» του Πεκίνου για τους πρόσφατους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα απαντάται με το ίδιο νόμισμα, οπότε μετά τις κυρώσεις της ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη στο CNBC.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι η έρευνα ξεκίνησε για πρώτη φορά με επίσημη καταγγελία από έναν εγχώριο βιομηχανικό όμιλο, την China Animal Agriculture Association.