Διεθνή

Αποκάλυψη Reuters: Κίνα και ΗΠΑ έκατσαν στο τραπέζι για τα πυρηνικά, έστω κι ανεπίσημα

Αποκάλυψη Reuters: Κίνα και ΗΠΑ έκατσαν στο τραπέζι για τα πυρηνικά, έστω κι ανεπίσημα
ΗΠΑ και Κίνα έπεστρεψαν τον Μάρτιο στις «ημιεπίσημες» συνομιλίες για τη χρήση πυρηνικών - για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια - σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα Παρασκευή το Reuters.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Reuters - που επικαλείται δύο εκ των Αμερικανών που συμμετείχαν στις συνομιλίες - το Πεκίνο δεσμεύτηκε τον Μάρτιο να μην καταφύγει στη χρήση πυρηνικών σε περίπτωση ήττας σε μια σύγκρουση για την Ταϊβάν.

«Είπαν στην αμερικανική αντιπροσωπία ότι είναι απολύτως πεπεισμένοι πως θα επικρατήσουν σε μια συμβατική μάχη για την Ταϊβάν χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σαντόρο, διευθυντής του Pacific Forum και διοργανωτής των ανεπίσημων ή ημιεπίσημων επαφών και διαβουλεύσεων με την Κίνα.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες - γνωστές ως διπλωματία δεύτερη τροχιά ή Track Two - είναι συνήθως πρώην αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί που μπορούν να μιλήσουν με κύρος για τη θέση της κυβέρνησής τους, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα στον καθορισμό των επίσημων πολιτικών της [Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων είναι γνωστές ως Track One].

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η Ουάσινγκτον εκπροσωπήθηκε από 5-6 άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί στις διήμερες συζητήσεις, ενώ το Πεκίνο έστειλε αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν αρκετοί πρώην αξιωματικοί του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, ότι οι συνομιλίες του Track Two θα μπορούσαν να είναι «επωφελείς», ενώ διευκρίνισε πως το υπουργείο δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Μαρτίου, αν και ήταν ενήμερο γι' αυτήν.

Τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις «που απαιτούν από τους συμμετέχοντες να μιλήσουν με υπευθυνότητα για θέματα που συχνά είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένα στους (κινεζικούς) κυβερνητικούς κύκλους».

Σημειώνεται πως τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας και το υπουργείο Άμυνας του Πεκίνου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια, εν΄ω οι άτυπες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν με τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μείζονα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα και τους ηγέτες τους να αλληλοκατηγορούνται για κακοπιστία.