Διεθνή

Ακροδεξιό παραλήρημα στη Γαλλία - Εργασία στο δημόσιο μόνο για Γάλλους

Ακροδεξιό παραλήρημα στη Γαλλία - Εργασία στο δημόσιο μόνο για Γάλλους Φωτογραφία: EPA/ANDRE PAIN
Αν και οι γονείς του Μπαρντελά είναι ιταλικής καταγωγής και ο παππούς του πατέρα του ήταν Αλγερινός, ο ίδιος θέλει ένα δημόσιο στη Γαλλία μόνο για... Γαλλους.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε άτομα διπλής υπηκοότητας κρίσιμες κρατικές θέσεις εργασίας στη Γαλλία, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Guardian. Ο Τζόρνταν Μπαρντελά, ο οποίος σκοπεύει να γίνει πρωθυπουργός (εάν το κόμμα του κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις 7 Ιουλίου), ανακοίνωσε ότι τα άτομα με διπλή υπηκοότητα θα αποκλείονταν από «τις πιο στρατηγικές θέσεις του κράτους» και θα προορίζονται αποκλειστικά για Γάλλους πολίτες.

Η Μαρίν Λεπέν, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «λίγες θέσεις εργασίας» σε «ευαίσθητες στρατηγικές θέσεις» και τόνισε ότι θα δημοσιευθεί ένας κατάλογος που θα μπορούσε να τροποποιείται τακτικά ανάλογα με τα «γεωπολιτικά προβλήματα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη οτι οι «ευαίσθητες θέσεις» εργασίας στη Γαλλία έχουν ήδη ελεγχθεί με διάφορους τρόπους και αυτό το μέτρο ισοδυναμεί με «διαίρεση του έθνους». Τόνισε μάλιστα ότι «δεν μου αρέσει αυτός ο τρόπος φιλτραρίσματος των Γάλλων. Δυσφημεί 3 εκατομμύρια Γαλλοαμερικανούς, Γαλλο-Αλγερινούς, Γαλλο-Πορτογάλους, Γάλλους Μαροκινούς…».

Η αριστερά είπε επίσης ότι πρόκειται για μέτρο με την πρόθεση «να ταξινομηθούν οι άνθρωποι κατά εθνικότητα, καταγωγή ή πολιτισμό». Επισήμαναν παράλληλα έναν προτεινόμενο νόμο που δημοσιεύθηκε από τη Λεπέν τον Ιανουάριο, όταν ήταν βουλευτής, με τον οποίο πρότεινε μια συνταγματική αλλαγή για να αποτρέψει την πρόσβαση των διπλών υπηκόων σε θέσεις εργασίας στην κρατική διοίκηση, τις κρατικές εταιρείες και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Πάντως ο Μπαρντελά, προσπάθησε πρόσφατα να καθησυχάσει έναν συνομιλητή του σε ραδιοφωνική εκπομπή λέγοντας ότι οι «Γάλλοι ξένης καταγωγής» που «εργάζονται και σέβονται το νόμο» δεν έχουν να φοβηθούν το παραμικρό.

Το γαλλικό Σύνταγμα, πάντως δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ των Γάλλων και όσων έχουν διπλή υπηκοότητα είτε έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια ως ενήλικες εφόσον ζουν και εργάζονται στη Γαλλία και όλοι είναι ίδιοι στα μάτια του νόμου. Ο ακριβής αριθμός των διπλών υπηκόων στη Γαλλία δεν είναι γνωστός, ωστόσο, υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 3,3 και 5 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το RN σκοπεύει επίσης να καταργήσει τα δικαιώματα ιθαγένειας για παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς.

Ο Πιερ Ουζούλιας, ένας κομμουνιστής γερουσιαστής, έγραψε στο X ότι η ιδέα του αποκλεισμού των υπηκόων από ορισμένες δουλειές έδειξε ότι το RN είχε ένα «εθνοτικό όραμα. Να διακρίνει τους καλούς και τους κακούς Γάλλους ανάλογα με την καταγωγή τους».

Ποιος είναι ο 28χρονος Μπαρντελά

Ο Μπαρντελά ανέβηκε στην ιεραρχία της ευρωσκεπτικιστικής και αντιμεταναστευτικής Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National ή RN) και κατάφερε από εκπρόσωπος τύπου το 2017 να αναδειχθεί σε πρόεδρο του κόμματος μέσα σε μόλις πέντε χρόνια - με τη νεότητα, την εμφάνιση και την επιδεξιότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βοηθούν στην προσέλκυση νεότερων ψηφοφόρων.

Σύντομα, ο Μπαρντελά θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει πρωθυπουργός αν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Γεννημένος το 1995 στο Drancy - ένα από τα γνωστά γαλλικά banlieues και μια περιοχή συνώνυμο της ανέχειας, των υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας και της ανεπαρκούς δημόσιας στέγασης, ο Μπαρντελά ήταν το μοναδικό παιδί γονιών ιταλικής καταγωγής, αν και ο παππούς του πατέρα του ήταν Αλγερινός.

Ο Μπαρντελά αρίστευσε στα οικονομικά και τις κοινωνικές επιστήμες σε ιδιωτικό κολέγιο και εντάχθηκε στο RN - τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο - σε ηλικία 16 ετών. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, προτού τις εγκαταλείψει για να επικεντρωθεί στην πολιτική.

Χρησιμοποιεί συχνά το background του για να προσελκύσει ψηφοφόρους - ιδίως όσους μετείχαν στις λαϊκιστικές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων τα τελευταία χρόνια, διαμαρτυρόμενοι κατά της αύξησης του κόστους ζωής και της οικονομικής ανισότητας.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο πατέρας του Μπαρντέλα ήταν στην πραγματικότητα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ζούσε στο εύπορο προάστιο Montmorency, όπου ο Μπαρντελά πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μετά το διαζύγιο των γονιών του. Ο ίδιος και το RN, ωστόσο, αξιοποίησαν στο έπακρο την «ταπεινή καταγωγή» του.

«Ενώ πολλοί από το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο σπούδασαν πολιτική, ο Bardella σπούδασε γεωγραφία πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στην πολιτική του καριέρα. Δεν ντρέπεται να μιλήσει για την ταπεινή του καταγωγή και είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς υψηλού προφίλ που μπορούν να μιλήσουν από πρώτο χέρι για τις διακρίσεις και την γεωγραφική περιθωριοποιήση», σχολιάζει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Joseph Downing, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics.