Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Εκτελέστηκε νεαρός, επειδή άκουγε K-pop - Στο στόχαστρο τα γυαλιά ηλίου και τα νυφικά

Βόρεια Κορέα: Εκτελέστηκε νεαρός, επειδή άκουγε K-pop - Στο στόχαστρο τα γυαλιά ηλίου και τα νυφικά Φωτογραφία: EPA/ GAVRIIL GRIGOROV
Τα λευκά νυφικά και τα γυαλιά ηλίου είναι στο στόχαστρο στη Βόρεια Κορέα, συχνοί έλεγχοι στα κινητά τηλέφωνα για τη χρήση αργκό.

Ένας 22χρονος Βορειοκορεάτης πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι άκουγε K-pop και έβλεπε νοτιοκορεάτικες ταινίες: εκτελέστηκε δημοσίως.

Αυτό αναφέρει νέα έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, την οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Η έκθεση βασίζεται στις μαρτυρίες 649 ανθρώπων που αυτομόλησαν.

Σύμφωνα με μία από αυτές τις μαρτυρίες, ένας νεαρός εκτελέστηκε δημοσίως το 2022, επειδή άκουσε 70 νοτιοκορεάτικα τραγούδια, παρακολούθησε τρεις ταινίες και τις διένειμε, παραβιάζοντας νόμο που υιοθέτησε η Πιονγιάνγκ το 2020, ο οποίος απαγορεύει την «αντιδραστική ιδεολογία και κουλτούρα».

Η ίδια έκθεση περιγράφει τις εκτενείς προσπάθειες των βορειοκορεάτικων αρχών να ελέγξουν τη ροή πληροφοριών από το εξωτερικό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους νέους.

Άλλες «αντιδραστικές» πρακτικές που τιμωρούνται είναι το να φορούν οι νύφες λευκά φορέματα, ή να τις σηκώνουν στα χέρια οι γαμπροί. Αλλά και η χρήση γυαλιών ηλίου- παρότι ο Κιμ Γιονγκ- ουν έχει εμφανιστεί δημοσίως να φορά- η κατανάλωση αλκοόλ από ποτήρια κρασιού τιμωρούνται, καθώς θεωρούνται όλα νοτιοκορεάτικα έθιμα.

Επίσης, συχνά μπαίνουν στο στόχαστρο τα κινητά τηλέφωνα, καθώς γίνονται έλεγχοι μεταξύ άλλων για χρήση αργκό που θεωρείται νοτιοκορεάτικη επιρροή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η απαγόρευση της νοτιοκορεάτικης ποπ- για να οχυρωθούν οι Βορειοκορεάτες από την «κακόβουλη» επιρροή της δυτικής κουλτούρας- ξεκίνησε από τον Κιμ Γιονγκ- ιλ και την έκανε ακόμα πιο αυστηρή ο γιος του, Κιμ Γιονγκ-ουν.

To 2022 to Radio Free Asia- που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση- ανέφερε ότι το καθεστώς έπαιρνε σκληρά μέτρα για την «καπιταλιστική» μόδα και τα χτενίσματα, βάζοντας στο στόχαστρο τα skinny τζιν και τα T-shirt που έχουν ξένες λέξεις, όπως και τα βαμμένα ή μακριά μαλλιά.

Παρά τα αυστηρά μέτρα, φαίνεται ότι δεν μπορεί να μπει φρένο στην επιρροή της νοτιοκορεάτικης κουλτούρας, σύμφωνα με άτομο που αυτομόλησε πρόσφατα από τη Βόρεια Κορέα.

«Είναι πραγματικά γρήγορη η ταχύτητα με την οποία η νοτιοκορεάτικη κουλτούρα επηρεάζει τη Βόρεια Κορέα. Οι νέοι αντιγράφουν τη νοτιοκορεάτικη κουλτούρα και λατρεύουν οτιδήποτε νοτιοκορεάτικο», ανέφερε μία γυναίκα περίπου 20 ετών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σεούλ.

«Αφού παρακολουθήσουν κορεάτικες σειρές, πολλοί νέοι αναρωτιούνται “γιατί πρέπει να ζούμε έτσι;”. Σκέφτηκα καλύτερα να πεθάνω, παρά να ζήσω στη Βόρεια Κορέα. Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε δημοσίως κάτι κακό για τον Κιμ Γιονγκ- ουν, αλλά τα λέμε μεταξύ στενών φίλων ή συγγενών», συμπλήρωσε η γυναίκα που αυτομόλησε τον περασμένο Οκτώβριο, με μια ξύλινη βάρκα.