Διεθνή

Κιμ και Πούτιν αγχώνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα - «Περίεργες κινήσεις» στη χερσόνησο

Κιμ και Πούτιν αγχώνουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα - «Περίεργες κινήσεις» στη χερσόνησο Φωτογραφία: epa
«Απίστευτα ανησυχητική» εξέλιξη χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ τη συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψαν Πούτιν-Κιμ

Εντονη ανησυχία προκάλεσε στις ΗΠΑ η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει με όπλα τη Βόρεια Κορέα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε τη χερσόνησο, καθώς η Νότια Κορέα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει την Ουκρανία.

«Απίστευτα ανησυχητική» εξέλιξη χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ τη συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψαν Πούτιν-Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες θα παρέχουν άμεσα στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση που κάποια από τις δύο δεχθεί επίθεση.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η παροχή ρωσικών όπλων στην Πιονγκγιάνγκ «θα αποσταθεροποιούσε την κορεατική χερσόνησο και ενδεχομένως - ανάλογα με τον τύπο των όπλων - θα παραβίαζε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η ίδια η Ρωσία έχει υποστηρίξει».

STATE 64d17

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «διάφορα μέτρα» ως απάντηση στη συμφωνία, η οποία ανεβάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η συζήτηση γύρω από τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία εντάθηκε, εν μέσω εικασιών ότι Πούτιν και Κιμ συζήτησαν για πρόσθετες προμήθειες βορειοκορεατικών πυραύλων και πυρομαχικών στις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στο Βιετνάμ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμοιβαίες προμήθειες ρωσικών όπλων στον Βορρά θα ήταν η κατάλληλη απάντηση στην προμήθεια όπλων από τη Δύση στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Αυτοί που στέλνουν αυτούς πυραύλους στην Ουκρανία νομίζουν ότι δεν μας πολεμούν, αλλά είπα, μεταξύ άλλων και στην Πιονγκγιάνγκ, ότι διατηρούμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε όπλα σε άλλες περιοχές του κόσμου», τόνισε. Λαμβάνοντας υπόψη τις συμφωνίες συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ, «δεν αποκλείω αυτό το ενδεχόμενο», σημείωσε.

Ο Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κιμ για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες, προειδοποίησε τη Νότια Κορέα ότι θα έκανε «μεγάλο λάθος» αν έστελνε όπλα στην Ουκρανία.

«Ελπίζω να μην συμβεί αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ανόι. «Αν συμβεί, τότε θα λάβουμε σχετικές αποφάσεις που που μάλλον δεν θα ευχαριστούσαν την ηγεσία της Νότιας Κορέας», προειδοποίησε.

23205761 14d51

Η στάση της Νότιας Κορέας και οι «περίεργες κινήσεις» στα σύνορα

Η Νότια Κορέα, ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων με καλά εξοπλισμένο στρατό που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία και συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ωστόσο, εφαρμόζει μία μακροχρόνια πολιτική να μην προμηθεύει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Την Παρασκευή, όμως, ο Τσανγκ Χο-τζιν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σου Γιολ, δήλωσε ότι η Σεούλ θα επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά την παροχή όπλων στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει την Βόρεια Κορέα να προωθήσει τα προγράμματα βαλλιστικών και πυρηνικών πυραύλων - και τα δύο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο παρά τις πολυετείς κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να αποκτήσει από τη Μόσχα μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους εδάφους-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα, υλικά και εξοπλισμό για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων και άλλες προηγμένες τεχνολογίες.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη παράσχει σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων πυροβολικού στη Ρωσία. Η Βόρεια Κορέα έχει χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς αυτούς «παράλογους».

Επικίνδυνες ισορροπίες

Οι εξαγωγές ρωσικών όπλων στη Βόρεια Κορέα θα ενίσχυαν τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
Οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Παρασκευή τα στρατεύματα της Νότιας Κορέας έριξαν προειδοποιητικές βολές αφού στρατιώτες από τον Βορρά φέρεται να πέρασαν τα σύνορα για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα χτίζει τείχη σε σημεία κατά μήκος των συνόρων, λίγες ημέρες αφότου αρκετοί στρατιώτες της φέρεται να σκοτώθηκαν ή να τραυματίστηκαν καθώς καθάριζαν περιοχές γεμάτες από νάρκες.

Το BBC αναφέρει ότι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης σε τμήμα των συνόρων μήκους 7 χιλιομέτρων φαίνεται να δείχνουν τουλάχιστον τρία σημεία όπου έχουν κατασκευαστεί φράγματα.

bbc 90640

«Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται φράγμα, με την έννοια του διαχωρισμού περιοχών μεταξύ τους», ανέφερε ο Δρ Uk Yang, ειδικός σε θέματα στρατού και άμυνας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan στη Σεούλ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κινήσεις αυτές μπορεί να σχετίζονται με τον μεγάλο αριθμό στρατευμάτων που έχει αναπτύξει η Βόρεια Κορέα για την οχύρωση των συνόρων.

Με πληροφορίες από Guardian