Διεθνή

Τα κέρδη του Πούτιν από τη... βόλτα με λιμουζίνα στη Βόρεια Κορέα

Τα κέρδη του Πούτιν από τη... βόλτα με λιμουζίνα στη Βόρεια Κορέα Φωτογραφία: epa
Η συνάντηση έφερε ένα αμυντικό Σύμφωνο τύπου... ΝΑΤΟ, τόνωση της εικόνας του Ρώσου προέδρου και... βόλτα με λιμουζίνα

Στο μικροσκόπιο της Δύσης μπαίνει η «νέα εποχή ευημερίας» στην οποία εισέρχονται οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, όπως διαβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τετάρτη στην Πιονγκγιάνγκ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έτυχε... μεγαλειώδους υποδοχής.

Η Βόρεια Κορέα συσφίγγει τις σχέσεις της με τον απομονωμένο από τη Δύση Πούτιν, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον κατηγορεί ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος έτυχε μεγαλειώδους υποδοχής στην Πιονγκγιάνγκ. Ρωσικές σημαίες και το... πορτρέτο του είχαν στολίσει την κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, ενώ πλάνα που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν αφίσες του ηγέτη του Κρεμλίνου να βρίσκονται παντού στους δρόμους. Το «μενού» της συνάντησης περιλάμβανε και... βόλτα με λιμουζίνα, με οδηγό τον Πούτιν και συνοδηγό τον Κιμ.

{https://www.youtube.com/watch?v=toQ5LdpLzPk}

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, όλα αυτά ήταν ένα μήνυμα προς τη Δύση ότι ο Πούτιν όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος, αλλά εξακολουθεί να εκτιμάται και να είναι ευπρόσδεκτος σε ορισμένα μέρη του πλανήτη.

28882193 a0a4c

Η συμφωνία

Η συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος της συνάντησης Πούτιν-Κιμ. Ηθελαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα συμμαχίας ενάντια σε αυτό που ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε ως «ιμπεριαλιστική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους».

Η συμφωνία που υπογράφηκε περιέχει μια ρήτρα παρόμοια με το άρθρο V του Συμφώνου του ΝΑΤΟ, που προβλέπει, σύμφωνα με τον Β. Πούτιν, «την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη της παρούσας συμφωνίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση ότι παραδίδοντας F-16 και όπλα στην Ουκρανία παραβιάζει περιορισμούς τους οποίους έχουν αναλάβει δυτικές χώρες μέσα στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών υποχρεώσεων. Ως εκ τούτου, «δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφηκε σήμερα».

28881820 29d15

Tα κρίσιμα ερωτήματα

Εν ολίγοις, οι δύο χώρες υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη σε μια περίοδο κλιμάκωσης των αντιπαραθέσεων με τους γείτονές τους και τη Δύση. Και αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα.

Εάν πρόκειται για ένα σύμφωνο συλλογικής άμυνας, η πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας επεκτείνεται πλέον και σε εκείνη της Βόρειας Κορέας και αντίστροφα;
Αυτή η «στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» θα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και τη δημιουργία κοινών δυνάμεων για την προστασία των συνόρων τους;

Στο μέλλον, ποιος άλλος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό το σύμφωνο;
Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Κιμ παρείχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη συμφωνία που υπέγραψαν.

«Κατά μία έννοια, πρόκειται για την παρουσίαση όσων έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Jo Bee-yun, αναπληρωτής ερευνητής στο Korea Institute for Defense Analyses. «Σίγουρα θα έλεγα ότι αυτή η ρήτρα είναι πολύ ανησυχητική».

«Θα μπορούσαν - αν ήμουν στη θέση τους - να ερμηνεύσουν τη ρήτρα ανάλογα με τις ανάγκες τους», πρόσθεσε.
Υπάρχει και η πιο άμεση ανησυχία ότι η «στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερα βλήματα και πύραυλοι θα «φεύγουν» από τα βορειοκορεατικά εργοστάσια με προορισμό τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως η Ρωσία, έχοντας κάποτε υποστηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ που εμποδίζουν ρητά τη Βόρεια Κορέα να εξάγει όπλα, χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να καταγγείλει και πάλι «κυρώσεις με πολιτικά κίνητρα».

28881699 df000

Τον Μάρτιο, η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τερματίσει την εντολή μιας επιτροπής που παρακολουθούσε τις παραβιάσεις των κυρώσεων της Βόρειας Κορέας.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχασαν την ευκαιρία να «καρφώσουν» τη Δύση, με αφορμή τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Η Δύση παραδέχεται τρομερή ανησυχία γύρω από την επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα» ανάφερε τίτλος της εφημερίδας Moskovsky Komsomolets.

«Τι σημασία έχει για τους Αμερικανούς αν μιλάμε με τον γείτονά μας [τη Βόρεια Κορέα], γιατί ταράζεστε τόσο πολύ;», ειρωνεύτηκε ο κορυφαίος προπαγανδιστής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Σολοβιόφ στην εκπομπή του το βράδυ της Τρίτης, για να προσθέσει ότι «ζούμε ήδη σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το σχόλιο αυτό μπορεί να αποκαλύπτει τη στρατηγική της Μόσχας αναφορικά με τα πυρηνικό οπλοστάσιό της: δεν διαθέτει αρκετά όπλα για να εμποδίσει τη Δύση να αυξήσει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία.

Η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ και αυτό το «επαναστατικό» σύμφωνο έρχονται την ίδια στιγμή που τα πολυαναμενόμενα αμερικανικά όπλα αρχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία και αίρονται ορισμένοι περιορισμοί στη χρήση τους, για να πλήξουν τη Ρωσία.

Η Ρωσία χρειάζεται επίσης όπλα για να συνεχίσει να καταστρέφει την Ουκρανία, μέχρι να παραδοθεί, τονίζει το CNN.

Έτσι, ενώ μπορεί ακόμα να μην είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας να παρέχει ρητή χρηματοδότηση ή τεχνολογία για την επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του απρόβλεπτου γείτονά της – και να διακινδυνεύσει να αναστατώσει την Κίνα – μπορεί τουλάχιστον να θέλει η Δύση να πιστέψει ότι είναι πρόθυμη να το κάνει.