Διεθνή

Ο Ρούτε τα «άκουσε» από τους Ευρωπαίους ηγέτες - «Ήταν λίγο αμήχανο, κοκκίνισε»

Ο Ρούτε τα «άκουσε» από τους Ευρωπαίους ηγέτες - «Ήταν λίγο αμήχανο, κοκκίνισε» Φωτογραφία: EPA/ MICHAEL BUHOLZER
«Για μια στιγμή...», οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών που προκάλεσε ο Μαρκ Ρούτε.

Ο Μαρκ Ρούτε τα «άκουσε» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, λόγω της αντίθεσής του στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το αν η ΕΕ πρέπει να εκδώσει ομόλογα για να χρηματοδοτήσει αμυντικά πρότζεκτ ήταν ένα «καυτό θέμα» στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης.

Ο Όλαφ Σολτς και ο Μαρκ Ρούτε τάχθηκαν κατά της διάθεσης περισσότερων χρημάτων για την άμυνα. Όμως, άλλοι ηγέτες έθεσαν το ερώτημα πώς γίνεται ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός- ο οποίος θα γίνει ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο- να θέλει να εμποδίσει την Ένωση να επενδύσει στην ασφάλειά της, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Όλοι- σχεδόν όλοι- φωναχτά υπενθύμισαν στον Μαρκ Ρούτε ότι σύντομα θα αναλάβει γ.γ. του ΝΑΤΟ και πως θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν φείδεται χρημάτων ή πόρων», αποκάλυψε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Ήταν λίγο αμήχανο… είδα να κοκκινίζει το πρόσωπό του όταν όλοι του επεσήμαναν: “Για μια στιγμή, θα έπρεπε να κινητοποιείς τους πάντες να δαπανήσουν περισσότερα, όχι λιγότερα, για την άμυνα», συνέχισε ο Τουσκ.

Μάλιστα, ο Πολωνός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι θύμωσε πραγματικά με τα επιχειρήματα που άκουσε για τις κοινές δαπάνες. Η χώρα του διαθέτει περίπου το 4% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, διπλάσιο ποσοστό από τον στόχο του ΝΑΤΟ. «Σηκώνουμε αυτό το βάρος για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης», σχολίασε.

Από την άλλη η Ολλανδία, υπό τη 14ετή ηγεσία του Μαρκ Ρούτε δεν πέτυχε ποτέ τον στόχο του 2% της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.