Πολιτική

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Βόρεια Μακεδονία, ο Μπελέρη και το δυνατό χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Η Βόρεια Μακεδονία, ο Μπελέρη και το δυνατό χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ ΙΝΤΙΜΕ
Ικανοποιημένος για την απόφαση που λήφθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Στρατηγική Ατζέντα που υιοθετήθηκε «λαμβάνει υπόψιν και όλες τις σημαντικές ελληνικές εθνικές προτεραιότητες: τη μεγαλύτερη έμφαση που πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας, την μετανάστευση και ειδικά την εξωτερική φύλαξη των συνόρων και την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας».

Για τη «δυσάρεστη εξελιξη» με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του και για την στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνοντας ότι «τόσο η Πρόεδρος όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ουσιαστικά παραβιάζουν ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes και επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα, πέραν του συνταγματικά καθορισμένου ονόματος της χώρας, για εσωτερική χρήση, κάτι το οποίο αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη και υπογράμμισε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές ότι εάν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή την γραμμή, θα καταστήσουν ουσιαστικά εξαιρετικά δύσκολη - αν όχι θα ακυρώσουν στην πράξη - οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους και να γνωρίζουν ότι η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο περνά, προφανώς, μέσα από την πιστή τήρηση διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί, εν προκειμένω, και από τα δύο μέρη», πρόσθεσε.

«Αυτονόητο ότι ο Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι στη Σύνοδο του ΕΛΚ, παρουσία της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, συζήτησε με τους ομολόγους του στο ΕΛΚ το θέμα του εκλεγμένου ευρωβουλευτή, Φρέντι Μπελέρη.

Οπως είπε, «θεωρώ αυτονόητο ότι ο Φρέντι Μπελέρης θα βρεθεί στο Στρασβούργο να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και προφανώς θα συμμετέχει και στην εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για την επιλογή της επόμενης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Για την Κύπρο και την ανησυχία για νέο μέτωπο στο Λίβανο

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των απειλών που δέχεται η Κύπρος από τη Χεζμπολάχ, το οποίο τέθηκε και από τον Κύπριο Πρόεδρο.

«Υπήρξε ενημέρωση και μια αποτύπωση ότι δεν είναι δυνατόν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να απειλούνται, να εκβιάζονται κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνονται εν δυνάμει στόχοι περιφερειακών συγκρούσεων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπήρξε μια συζήτηση αρκετά εκτεταμένη για τα θέματα που αφορούν συνολικά τη Μέση Ανατολή και εκτίμησή του είναι πως το κείμενο των συμπερασμάτων, όπως υιοθετήθηκε, κινείται πέρα από τα συμπεράσματα τα οποία ήδη έχουμε υιοθετήσει, ως προς την ανάγκη κυρίως να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση, να υπάρξει άμεση εκεχειρία στη Γάζα, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης του μετώπου προς τον βορρά, προς τον Λίβανο, ένα σενάριο το οποίο πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ευρωπαϊκή άμυνα

Όσον αφορά την Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την διαφωνία του και με το κείμενο τροποποιήσεων που κατέθεσαν αιφνιδιαστικά η Γαλλία και η Γερμανία.

Όπως είπε, «δεν έγινε δεκτό για τον πολύ απλό λόγο ότι το κείμενο αυτό της Στρατηγικής Ατζέντας είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, ήταν αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης πολλών μηνών και νομίζω ότι δεν θα ήταν δόκιμο την τελευταία στιγμή και εν είδει αιφνιδιασμού να δεχτούμε τέτοιου είδους αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήταν θα έλεγα και εξαιρετικά ουσιαστικές, χωρίς να έχουν συζητηθεί εκτενώς σε κάποιο άλλο επίπεδο».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος αντιλήφθηκαν ότι δεν θα είχε πολύ νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, οπότε ουσιαστικά το κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας παρέμεινε πρακτικά το ίδιο - ελάχιστες αλλαγές - με αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί στο Coreper».

Όσον αφορά την πρότασή του, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, αφού επισήμανε ότι αναμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων και επιλογών για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προφανώς δεν υπάρχει, σήμερα που συζητάμε συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον».

Επισήμανε ότι ο ίδιος θα εξακολουθεί να επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση και τόνισε πως «δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική δυνατότητα της Ευρώπης και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς».

«Νομίζω είμαστε στην αρχή ακόμα αυτής της διαδικασίας, όμως η κοινή αμυντική συνεργασία, σε πολλά επίπεδα, νομίζω ότι για πολλούς συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί τελικά μονόδρομο», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο»

Ερωτηθείς για το εάν στην επιλογή του Αντόνιο Κόστα για τη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει option για ανανέωση για άλλα δυόμιση χρόνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί η θητεία του για ακόμα δυόμισι χρόνια, κάτι το οποίο έγινε και με τον κ. Μισέλ «αλλά προφανώς δεν θα ήταν δόκιμο αυτή τη στιγμή να προδικάσουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δυόμισι χρόνια από τώρα».

Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια για την χώρα μας στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προέχει η εκλογή της μας Φον Ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η κατανομή των χαρτοφυλακίων είναι αρμοδιότητα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επανέλαβε πάντως ότι «η Ελλάδα θα επιδιώξει σίγουρα ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε για ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».