Πολιτική

Η απάντηση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, για τη δυσαρέσκεια της Μελόνι

Η απάντηση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, για τη δυσαρέσκεια της Μελόνι Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
«Θα ωφεληθούμε αν καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία» για φον ντερ Λάιεν, Κόστα, Κάλας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την επιλογή των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ.

Στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, απάντησε και για τη δυσαρέσκεια της Τζόρτζια Μελόνι επειδή δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

«Τρεις πολιτικές οικογένειες συζητήσαμε και εκπονήσαμε μια πρόταση. Στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση. Πρόκειται για μία πρόταση που αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Να επισημάνω για μία ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται για μια κλειστή διαδικασία. Ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποκλείσουμε ή να προσβάλουμε οποιονδήποτε. Προσωπικά σέβομαι πολύ την Τζόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας. Είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι θα καταπιαστούμε με όλα αυτά τα ζητήματα και τους προβληματισμούς στις συζητήσεις που θα έχουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Politico, Ευρωπαίοι ηγέτες- ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- προσπάθησαν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, όταν οι έξι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας την Τρίτη. Ωστόσο, η Τζόρτζια Μελόνι δεν δέχθηκε καμία από τις κλήσεις, σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Politico.

Οι έξι διαπραγματευτές, από το ΕΛΚ, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, κατέληξαν στην πρόταση των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν, Αντόνιο Κόστα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κάγια Κάλας στη θέση της ύπατης εκπροσώπου για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

«Ευελπιστώ ότι αυτές οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει, στη συνέχεια, η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι, νομίζω, πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μήνα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συγκεκριμένη συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε αυτή τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση. Πιστεύω είναι σαφές ότι θα ωφεληθούμε, ως Ευρώπη, εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία σύντομα», πρόσθεσε.

«Το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναι η Στρατηγική Ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι στο κείμενο αποτυπώνονται οι ελληνικές προτεραιότητες.

«Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία, με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας», πρόσθεσε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι στη συζήτηση για την κοινή αμυντική συνεργασία θα επαναφέρει την πρόταση που έχει κάνει με τον Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.