Διεθνή

Η Λεπέν απειλεί με «ανασχηματισμό» την ευρωπαϊκή ακροδεξιά: «Ρυθμιστής» οι γαλλικές εκλογές

Η Λεπέν απειλεί με «ανασχηματισμό» την ευρωπαϊκή ακροδεξιά: «Ρυθμιστής» οι γαλλικές εκλογές
Η Λεπέν διαβουλεύεται τη διάλυση της ευρωομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία»: Η στήριξη στον Ορμπάν θα μπορούσε να αναδείξει έως και τρίτη δύναμη στο ΕΚ τους νεοσύστατους «Πατριώτες για την Ευρώπη»

Αξιωματούχοι του κινήματος της Μαρίν Λεπέν βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για νέες συμμαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν το κόμμα της να εγκαταλείψει την τρέχουσα πολιτική του οικογένεια και να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωβουλευτές της Λεπέν - που παραμένουν για την ώρα στην ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» - σχεδιάζουν να συναντηθούν με ακροδεξιούς εταίρους τους την επομένη του β' γύρου των εκλογών για να συζητήσουν το μέλλον του κόμματος.

Ήδη αρκετά από τα μέλη της ομάδας δείχνουν διατεθειμένα να συμπράξουν με τη νέα λαϊκιστική εθνικιστική συμμαχία που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο Ορμπάν... αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πέρα από το ακροδεξιό κόμμα του Fidesz, ιδρυτικά μέλη της είναι το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας, αλλά και το τσεχικό Κίνημα «Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών» (ANO)

Ερωτηθείσα σχετικά με μια πιθανή συμμαχία με τον Όρμπαν σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη, η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα εξετάσει τις επιλογές μετά τις εκλογές.

Η διάλυση του ID - σημειώνεται στο δημοσίευμα - αποσκοπεί εν μέρει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση από το κόμμα AfD της Γερμανίας.

Το ακροδεξιό κόμμα υπήρξε βασικό μέλος του ID μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, οπότε αποβλήθηκε - έπειτα από σχετικό αίτημα της Λεπέν - με αφορμή δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του που υποβάθμιζαν τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του AfD υπερψήφισε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος και απέβαλε τον επικεφαλής της ευρωλίστας Μαξιμίλιαν Κρα, με την ελπίδα να μην αποκλειστεί το κόμμα από την ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία».

Για να αναγνωριστεί επίσημα, η νέα ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» χρειάζεται μέλη από τουλάχιστον επτά χώρες. Μεταξύ των κομμάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκκολαπτόμενη «οικογένεια» του Όρμπαν, είναι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, ενώ μόλις χθες επιβεβαιώθηκε και η συνεργασία του πορτογαλικού Chega.

Η απόφαση του Σαλβίνι να υποστηρίξει δημοσίως τον Ορμπάν έρχεται λίγο μετά τις πιέσεις που άσκησε η Τζόρτζια Μελόνι για μεγαλύτερη αναγνώριση στα κορυφαία αξιώματα των Βρυξελλών. Σημειώνεται πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ηγούνται ακροδεξιών κομμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αν το RN θα αποφασίσει τελικά να ενταχθεί στους Πατριώτες θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών - σημειώνει το Bloomberg.

Εφόσον κερδίσει τον β' γύρο, η  Λεπέν θα μπορούσε να διαλύσει το ID: «Εάν οι Γάλλοι επιλέξουν να ενταχθούν στην ομάδα του Ορμπάν, πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν».

Τόσο ο Όρμπαν όσο και ο Σαλβίνι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η νέα τους συμμαχία θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν αυτό συμβεί, θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη νίκη για τον ακροδεξιό ηγέτη της Ουγγαρίας, ο οποίος επιδιώκει να εδραιώσει την επιρροή του εντός του μπλοκ.

Η ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα της ομάδας Ορμπάν περιλαμβάνει σχέδια για τον περιορισμό της επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εσωτερικά των κρατών - μελών και αποτυπώνει τη βαθιά απέχθεια για την «Πράσινη Μετάβαση» και το «Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο». Την ίδια ώρα τα κόμματα που συμπράττουν αντιτίθενται στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θέλουν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λεπέν απέκρουσε χθες τις επικρίσεις ότι αποφεύγει να εκθέσει τα σχέδια της για την ΕΕ πριν τις γαλλικές εκλογές, επειδή ανησυχεί μήπως θεωρηθούν «πολύ φιλικά» προς τη Ρωσία. Οι ισχυρισμοί ότι υποστηρίζει τον Πούτιν είπε, είναι «πιο ψευδείς από ποτέ».