Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Μέτωπο απέναντι στην Ακροδεξιά, τουλάχιστον 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν

Εκλογές στη Γαλλία: Μέτωπο απέναντι στην Ακροδεξιά, τουλάχιστον 200 υποψήφιοι αποσύρθηκαν Φωτογραφία: EPA
Εκτιμάται ότι 130 υποψήφιοι του Νέου Λαϊκού Μετώπου και 82 του συνασπισμού του Μακρόν αποσύρθηκαν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Αντίπαλοι του Εθνικού Μετώπου έκαναν ένα βήμα στην προσπάθεια να εμποδίσουν την Ακροδεξιά να βρεθεί στην εξουσία, καθώς περισσότεροι από 200 υποψήφιοι συμφώνησαν να αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Τουλάχιστον 200 υποψήφιοι τόσο από την Αριστερή συμμαχία, όσο και από τον κεντρώο συνασπισμό του Εμανουέλ Μακρόν αποσύρθηκαν από τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, προκειμένου να έχουν περισσότερες ελπίδες οι εναπομείναντες να νικήσουν τους εθνικιστές της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και της εφημερίδας Le Monde.

Η απόφασή τους θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία κι αν η χώρα θα αποκτήσει Ακροδεξιά κυβέρνηση. Οι στρατηγικές αποχωρήσεις έχουν διχάσει το προεδρικό στρατόπεδο, καθώς ισχυροί υποψήφιοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν μετά την έκκληση τόσο του Εμανουέλ Μακρόν όσο και του πρωθυπουργού του, Γκαμπριέλ Ατάλ, επισημαίνει το Politico.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν βουλευτές για τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 289 έδρες. Στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων εκλογών, το 2022, μόνο σε λίγες περιφέρειες οι ψηφοφόροι είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε τρεις ή περισσότερους υποψήφιους. Στις υπόλοιπες, η επιλογή ήταν ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υποψήφιους του πρώτου γύρου.

Όμως, αυτή τη φορά ήταν περισσότερες από 300 οι περιφέρειες στις οποίες τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ένας υποψήφιος της Ακροδεξιάς, ένας του Νέου Λαϊκού Μετώπου και ένας από τον συνασπισμό του Μακρόν.

Αυτό οδήγησε σε έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ υποψηφίων και αξιωματούχους κομμάτων, για το αν θα γίνουν αποχωρήσεις για να ενωθεί η ψήφος κατά της Λεπέν. Η σχετική προθεσμία έληγε σήμερα στις 18:00 (τοπική ώρα).

Έως τώρα έχουν αποσυρθεί 130 υποψήφιοι από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς (από τους 446 που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών) και 82 από τον συνασπισμό του Μακρόν (εκ των 319), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Le Monde.

Αυτό το κύμα αποχωρήσεων σημαίνει ότι πλέον σε λιγότερες από 100 περιφέρειες οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους την ερχόμενη Κυριακή.