Διεθνή

Στραβά αρμενίζει η Ελλάδα με την εξαήμερη εργασία - Ο διεθνής Τύπος απορεί...

Στραβά αρμενίζει η Ελλάδα με την εξαήμερη εργασία - Ο διεθνής Τύπος απορεί... Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Τα διεθνή μέσα ασχολήθηκαν εκτενώς με το μέτρο της εξαήμερης εργασίας που τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου

Αν και η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει κερδίσει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - ακόμη και σε αμερικανικές εταιρείες - η Ελλάδα ακολουθεί την αντίθετη κατεύθυνση, σχολιάζει η Washington Post, με αφορμή την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου. Είχαν προηγηθεί ανάλογα δημοσιεύματα από Guardian και CNBC, στα οποία επισημαίνεται το εξής εύλογο: η Ελλάδα πάει κόντρα σε μια παγκόσμια τάση στην αγορά εργασίας, με αποδεδειγμένα οφέλη.

Οπως αναφέρει η WP, ο νέος νόμος στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα και εισάγει την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν έως και 48 ώρες την εβδομάδα και για την επιπλέον ημέρα θα λαμβάνουν προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο.

wp 3f7b7


Το μέτρο κάθε άλλο παρά ακολουθεί την τάση μείωσης της εβδομάδας εργασίας σε τέσσερις ημέρες, η οποία, όπως έχει αποδειχτεί, έχει σημαντικά οφέλη για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ελλάδας υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, θα διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται τις υπερωρίες που δουλεύουν και θα αντιμετωπίσει ζητήματα φοροδιαφυγής όσον αφορά την αδήλωτη εργασία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, όμως, τονίζουν ότι το μέτρο πιθανόν να μην φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως υψηλό κύκλο εργασιών, επαγγελματική εξουθένωση, ασθένειες, ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Σίγουρα πρόκειται για ένα... κοντόφθαλμο βήμα, προς τη λάθος κατεύθυνση », δήλωσε η Μαλίσα Κλαρκ από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το οποίο μελετά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. «Γνωρίζουμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι επιζήμιες για την υγεία των εργαζομένων», προσθέτει.

Η τάση παγκοσμίως είναι λιγότερες ημέρες εργασίας

Στις ΗΠΑ, το 77% των εργαζομένων πιστεύει ότι μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών και 40 ωρών θα είχε θετική επίδραση στην ευημερία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup. Οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν εφαρμόσει ή υιοθετήσει πιλοτικά μειωμένη εβδομάδα εργασίας, αναφέρουν ότι έχουν δει οφέλη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν να εφαρμόσουν την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας. Πρόσφατα υιοθέτησε το μέτρο η Γαλλία, ενώ το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη μειωμένη εβδομάδα εργασίας το 2022. Άλλες χώρες που πειραματίζονται με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι η Ισλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική.

Ωστόσο, τα εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς πολλοί ανησυχούν για ζητήματα στελέχωσης, πιθανή μείωση της παραγωγικότητας, αυξημένο κόστος.

Πρωτοπορεί... η Ελλάδα

Η πρωτοβουλία της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η αύξηση των ωρών εργασίας στην πραγματικότητα βλάπτει την παραγωγικότητα αντί να την ενισχύει, δήλωσε η Brigid Schulte, διευθύντρια του προγράμματος Better Life Lab στο think tank New America. Αντίθετα, η αύξηση των ωρών εργασίας συχνά οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα λάθη, να είναι πιο αργοί και να υποφέρουν από εξάντληση, άγχος και ασθένειες.

«Η απόδειξη βρίσκεται στα στοιχεία», δήλωσε η Schulte. «Αν η Ελλάδα δει ξαφνικά να αλλάζει η οικονομία της, ίσως ο κόσμος να ρίξει μια δεύτερη ματιά. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε.

Οι Schulte και Clark συγκλίνουν στο ότι οι μελλοντικές τάσεις δείχνουν λιγότερες ώρες εργασίας και όχι περισσότερων. Οι ίδιες προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να μαθαίνουν πώς να κάνουν τις διαδικασίες τους πιο αποτελεσματικές, να αξιοποιούν την τεχνολογία και να ανακαλύπτουν τα οφέλη για τους εργαζόμενους και τις ίδιες.

«Οι λιγότερες ώρες εργασίας είναι καλύτερες για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και την οικονομία, αν το κάνετε σωστά», καταλήγει η Schulte.

CNBC: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από εργαζόμενους σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και ΕΕ

Με την Ελλάδα ασχολήθηκε και το CNBC. Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που καθιερώνει εξαήμερη εβδομάδα εργασία», το CNBC τονίζει «ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανατρέπει την παγκόσμια τάση των εταιρειών να διερευνούν μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα.

cnbc e248b

Ο Γιώργος Κατσαμπέκης, λέκτορας ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Loughborough του Ηνωμένου Βασιλείου, περιέγραψε την εισαγωγή του εργατικού νόμου από την ελληνική κυβέρνηση ως «σημαντικό βήμα προς τα πίσω» για ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται περισσότερο από εκείνους στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλες στην 27-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τονίζει το CNBC. Οι Έλληνες εργαζόμενοι διαπιστώθηκε ότι εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.886 ώρες το 2022, περισσότερες από τον μέσο όρο των ΗΠΑ (1.811) και τον μέσο όρο της ΕΕ (1.571).

Guardian: Ανοθόρδοξο βήμα

Εκτενή αναφορά έκανε και ο Guardian στην εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα.

guardian 45ce9
«Μπορεί σε όλο τον κόσμο οι επιχειρήσεις να πειραματίζονται με τη συντομέτρης διάρκειας εβδομάδα εργασίας, ωστόσο στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι, στο εξής, μπορούν να εργάζονται μια έκτη ημέρα, ένα... ανορθόδοξο βήμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικότητας», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Δοκιμασμένα προγράμματα τετραήμερης εβδομάδας εργασίας έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας με τους ερευνητές να το αποδίδουν αυτό στα βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης των εργαζομένων, επισημαίνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.