Διεθνή

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική η νίκη των Εργατικών

Εκλογές στη Βρετανία: Σαρωτική η νίκη των Εργατικών
Αλλαγή σελίδας, ύστερα από 14 χρόνια, στη διακυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, με τους Εργατικούς υπό τον Κιρ Στάρμερ να είναι οι μεγάλες νικητές των εκλογών.

Η νίκη των Εργατικών είναι σαρωτική.

Σύμφωνα με το πρώτο exit poll των τηλεοπτικών δικτύων BBC, ITV και Sky News:

  • Εργατικοί: 410 έδρες
  • Συντηρητικοί: 131 έδρες
  • Φιλελεύθεροι (Liberal Democrats): 61 έδρες
  • Reform UK (του Νάιτζελ Φάρατζ): 13 έδρες
  • Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP): 10 έδρες

28815631_25bcc.jpg

Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Οι Εργατικοί (Labour) ήταν για τελευταία φορά κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο έως το 2010, με πρωθυπουργό τότε τον Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία τον Τόνι Μπλερ.

Επιστρέφουν στην εξουσία με έναν νέο ηγέτη, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πήρε τα ηνία της παράταξης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν το 2020. Ο 61χρονος πρώην δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα, αλλά χωρίς να έχει την απαιτούμενη υποστήριξη ούτε τους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπισή τους.

Στους νικητές είναι και ο Νάιτζελ Φάρατζ, οποίος κατάφερε να μπει στη Βουλή και μάλιστα με 13 έδρες, κάτι που είχε προσπαθήσει 7 φορές στο παρελθόν.

28911865_e555a.jpg

Σύμφωνα με τα exit polls οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 410 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί 131 έδρες.

Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική, είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019, ανέρχεται περίπου στο 67%. Αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε αρνητικά ούτε θετικά τις δημοσκοπήσεις, μάλλον θα τις επαληθεύσει.