Διεθνή

Γρίφος η επόμενη μέρα στη Γαλλία: Ο Μελανσόν θέλει κυβέρνηση, ο Μακρόν ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι»

Γρίφος η επόμενη μέρα στη Γαλλία: Ο Μελανσόν θέλει κυβέρνηση, ο Μακρόν ξαναμπαίνει στο «παιχνίδι»
Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου σε διάψευση των δημοσκοπήσεων και στη Γαλλία φέρνει τα πάνω κάτω για την επόμενη μέρα στα Ηλύσια Πεδία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είδε το κόμμα του να έρχεται δεύτερο, αφήνοντας στην τρίτη θέση την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό της νέας κυβέρνησης με τα νέα εκλογικά πλέον δεδομένα.

Ήδη ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν, στις δηλώσεις του μετά τα exit polls ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, ενώ του απηύθυνε αίτημα για «να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Μέτωπο». Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ο 29χρονος Γάλλος πολιτικός που υπηρετεί ως πρωθυπουργός από τον Ιανουάριο του 2024, αναμένεται να παραιτηθεί το πρωί της Δευτέρας, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών επί της ουσίας μετριάζει την ήττα Μακρόν σε σχέση με τον πρώτο γύρο που είχε έρθει τρίτος, καθώς ο ίδιος πλέον διατηρεί το ρόλο ρυθμιστή.

Το μείζον ερώτημα πλέον είναι πώς και με ποιον θα συνεργαστεί ο Εμανουέλ Μακρόν για το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού το Λαϊκό Μέτωπο δεν εξασφαλίζει ως φαίνεται την απόλυτη πλειοψηφία και απαιτείται συνεννόηση. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ωστόσο εκκινούν από εξαιρετικά δύσκολη αφετηρία.

Και αυτό διότι μπορεί να απέφυγε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 28χρονο επικεφαλής της ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά, αλλά δεν αποφεύγει ακριβώς το ίδιο με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν και το Λαϊκό Μέτωπο.

Η στάση που είχε κρατήσει εξάλλου εξαρχής κατά «των δύο άκρων», υιοθετώντας τη σχετική θεωρία, είναι ενδεικτική των δυσκολιών που καλείται τώρα να επιλύσει.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να έχει πει ο Μακρόν.