Διεθνή

Πρώτο «κρας τεστ» για τους Εργατικούς στη Βρετανία: Νέο πείραμα τετραήμερης εργασίας ζητά στήριξη

Πρώτο «κρας τεστ» για τους Εργατικούς στη Βρετανία: Νέο πείραμα τετραήμερης εργασίας ζητά στήριξη Φωτογραφία: epa
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου από 1η Ιουλίου εφαρμόζεται η εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, παντού στον κόσμο προωθείται η τετραήμερη

Οι Βρετανοί υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας ετοιμάζουν ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, με την ελπίδα η κυβέρνηση των Εργατικών να είναι πιο δεκτική στις αλλαγές απ' ότι η απερχόμενη τού Ρίσι Σούνακ. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, αυτή την περίοδο κάνουν εγγραφές, ενώ τα πορίσματα θα παρουσιαστούν στη βρετανική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2025.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου από 1η Ιουλίου εφαρμόζεται η εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, παντού στον κόσμο προωθείται η τετραήμερη, χωρίς απώλειες στους μισθούς. Η μειωμένη εβδομάδα εργασίας κερδίζει έδαφος ανά τον κόσμο, ιδίως μετά τα λουκέτα που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Guardian, συνολικά 61 εταιρείες έλαβαν μέρος στην πρώτη μεγάλη δοκιμή που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022. Από αυτές, οι 54 έχουν διατηρήσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, ενάμιση χρόνο αργότερα. Παρόμοια προγράμματα έχουν τρέξει σε Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ισλανδία.

Νέες ιδέες: Να δουλεύουν πολύ αλλά... για λίγο

Η νέα δοκιμή θα εξετάσει κι άλλες πτυχές ευέλικτης εργασίας, όπως: ευέλικτο ωράριο έναρξης - λήξης και δεκαπενθήμερο... των εννέα ημερών (ή συμπιεσμένου ωραρίου), όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται τον ίδιο αριθμό ωρών αλλά σε λιγότερες ημέρες.

Η νέα πιλοτική δοκιμή θα διεξαχθεί από την εκστρατεία 4 Day Week Campaign του Ηνωμένου Βασιλείου και τη συμβουλευτική εταιρεία ευέλικτης εργασίας Timewise, ενώ η εκπαίδευση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Boston College και του Autonomy Institute θα προσφέρουν ερευνητική υποστήριξη.

Πώς θα αντιδράσουν οι Εργατικοί;

Η μέχρι πρότινος συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν αντίθετη στην ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.

Ο Joe Ryle, επικεφαλής της εκστρατείας, είπε ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση των Εργατικών θα είναι πιο δεκτική σε αλλαγές στον τρόπο εργασίας.
«Με μια νέα κυβέρνηση των Εργατικών, η αλλαγή είναι στον αέρα και ελπίζουμε να δούμε τους εργοδότες να αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία, κάνοντας εγγραφή», δήλωσε.

Σε αντίθεση με το 2019, οι Εργατικοί υπό τον Κίρ Στάρμερ δεν συμπεριέλαβαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στο μανιφέστο τους για τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, η μειωμένη εβδομάδα εργασίας στηρίζεται από ισχυρά μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, καθώς και από το συνδικάτο Unison, που έχει μεγάλη επιρροή.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Στέγασης στη Βρετανία, Άντζελα Ρέινερ, προέτρεψε πέρυσι τις επιχειρήσεις να μελετήσουν προσεκτικά τα πορίσματα που προέκυψαν από την πρώτη μεγάλη δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, έκανε συχνά θετικές αναφορές στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Λιζ Κένταλ, πέρυσι είχε πει ότι υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, τονίζοντας ότι οι Εργατικοί πρέπει να εξετάσουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την πιλοτική εφαρμογή της.

Θετικός είναι και ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς.

Συμμετοχές

Η Bron Afon Community Housing, ένας φορέας κοινωνικής στέγασης στην Ουαλία με περίπου 400 άτομα προσωπικό, είναι μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που προσχώρησαν στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ δεσμεύεται να διατηρήσει τα γραφεία της.

Η Unji Mathur, εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας, δήλωσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τον θετικό αντίκτυπο που είχε η μικρότερη εβδομάδα εργασίας».

«Το βλέπουμε αυτό ως μια ευκαιρία για όλους όσους εργάζονται στην Bron Afon να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους πελάτες, απελευθερώνοντας την καινοτομία, δουλεύοντας πιο έξυπνα και βελτιώνοντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας τονίζουν ότι μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την παραγωγικότητα και τη διατήρηση του προσωπικού και να μειώσει τις απουσίες των εργαζομένων.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο του South Cambridgeshire εισήγαγε το νέο σύστημα εργασίας τον Ιανουάριο του 2023 για το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του και το επέκτεινε στα πληρώματα απορριμματοφόρων τον Σεπτέμβριο.

Διαπιστώθηκε ότι λιγότεροι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα παραιτήθηκαν, οι αποφάσεις για τον προγραμματισμό ήταν ταχύτερες και οι κλήσεις απαντήθηκαν ταχύτερα. Από τους 24 τομείς εργασίας του δημοτικού συμβουλίου που αναλύθηκαν, οι 11 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, 11 είχαν μικρή ή καμία αλλαγή, ενώ δύο επιδεινώθηκαν: η είσπραξη ενοικίων και η ταχύτητα επαναμίσθωσης άδειων δημοτικών κατοικιών.

Η Κλερ Κάμπελ, διευθύνουσα σύμβουλος της Timewise, δήλωσε ότι επιθυμεί να δει περισσότερος επιχειρήσεις «με εργαζόμενους που εργάζονται με βάρδιες να εγγράφονται, διότι εκεί χρειάζεται περισσότερο η καινοτομία» και πρόσθεσε πως η αλλαγή «ελπίζω ότι θα ωφελήσει την υγεία και τη διατήρηση των εργαζομένων».