Διεθνή

Η Κάρλα Μπρούνι έμπλεξε στις δικαστικές περιπέτειες του Νικολά Σαρκοζί - Οι κατηγορίες

Η Κάρλα Μπρούνι έμπλεξε στις δικαστικές περιπέτειες του Νικολά Σαρκοζί - Οι κατηγορίες Φωτογραφία: EPA/ CHRISTOPHE PETIT TESSON
Στην 56χρονη απαγορεύτηκε να έρθει σε επαφή με τους άλλους κατηγορούμενους, με εξαίρεση τον Νικολά Σαρκοζί.

Η Κάρλα Μπρούνι κατηγορείται για το σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του συζύγου της, Νικολά Σαρκοζί, το 2007, το οποίο περιλαμβάνει και μετρητά από τον Μουαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η 56χρονη κατηγορείται για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων και σχέσεις με άτομα για τη διάπραξη απάτης. Ακόμα, είναι ύποπτη για απόκρυψη επηρεασμού μαρτύρων και εμπλοκή σε απόπειρα δωροδοκίας Λιβανέζων δικαστικών, μεταξύ άλλων.

Στην Κάρλα Μπρούνι απαγορεύτηκε να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, με εξαίρεση τον σύζυγό της. Οι δικηγόροι της, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν λόγο για αβάσιμες κατηγορίες.

Το σκάνδαλο με την εκστρατεία του Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί θα καθίσει στο εδώλιο το 2025, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του με χρήματα από τον Καντάφι. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται για διαφθορά, παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας, όπως επίσης ότι συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία και επωφελήθηκε από κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων. Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2013, δύο χρόνια αφότου ο Σαΐφ αλ- Ισλάμ, γιος του Καντάφι, κατηγόρησε τον Νικολά Σαρκοζί ότι πήρε εκατομμύρια από τον πατέρα του για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν- ο οποίος για καιρό ενεργούσε ως μεσάζοντας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Μέση Ανατολή- υποστήριξε αυτούς τους ισχυρισμούς. Είπε στους δικαστές ότι είχε γραπτές αποδείξεις πως η εκστρατεία του Σαρκοζί χρηματοδοτήθηκε από την Τρίπολη και ότι οι πληρωμές ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων συνεχίστηκαν αφού εξελέγη πρόεδρος.

Χρόνια αργότερα, ο Τακιεντίν δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ ότι το 2006-07 ο ίδιος παρέδωσε βαλίτσες γεμάτες χρήματα στον Σαρκοζί και τον προσωπάρχη του Κλοντ Γκεντ, ο οποίος το αρνήθηκε. Όμως, το 2020 ο επιχειρηματίας ανακάλεσε αυτή τη δήλωσή του.

Αυτό δημιούργησε υποψίες ότι ο Νικολά Σαρκοζί και οι σύμμαχοί του- ανάμεσά τους και η σύζυγός του- μπορεί να είχαν πληρώσει τον Τακιεντίν προκειμένου να αλλάξει στάση. Τον Ιούνιο διαπιστώθηκε ότι η Κάρλα Μπρούνι είχε διαγράψει μηνύματα που είχε ανταλλάξει με γυναίκα Γαλλίδα επιχειρηματία, η οποία είχε ανακριθεί από την αστυνομία με την κατηγορία του επηρεασμού μάρτυρα.