Διεθνή

Γαλλία: Νέο σαμποτάζ τώρα σε δίκτυα οπτικών ινών

Γαλλία: Νέο σαμποτάζ τώρα σε δίκτυα οπτικών ινών Φωτογραφία: EPA/ALI HAIDER - ΑΠΕ ΜΠΕ
Νέο σαμποτάζ - αυτή τη φορά στα δίκτυα οπτικών ινών πολλών παρόχων, όπως οι Free και SFR - πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε έξι περιφέρειες της Γαλλίας.

Τα δίκτυα οπτικών ινών πολλών τηλεπικοινωνιακών φορέων έχουν υποστεί «σαμποτάζ» σε έξι περιοχές της Γαλλίας, αλλά το Παρίσι δεν έχει επηρεαστεί, ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα.

Το νέο σαμποτάζ έρχεται τρεις ημέρες μετά τις συντονισμένες πράξεις δολιοφθοράς που παρέλυσαν τις υπηρεσίες τρένων υψηλής ταχύτητας λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μπλοκάροντας τις μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας

«Πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες» έπληξαν τις γραμμές των TGV Atlantique, Nord και Est που συνδέουν το Παρίσι με το δυτικό, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας: «Εγιναν εμπρησμοί για να προκληθούν ζημιές» στις εγκαταστάσεις των γραμμών υψηλής ταχύτητας, με τον σιδηρόδρομο να επιστρέφει στην ομαλή λειτουργία του μόλις σήμερα Δεύτερα.

Ακροαριστερούς «βλέπει» πίσω από το σαμποτάζ στα τρένα η κυβέρνηση

Οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εν τω μεταξύ «εντοπίσει μια σειρά από προφίλ που θα μπορούσαν να εμπλέκονται» στο σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας του φορέα SNCF την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «France 2».

Ο Νταρμανέν δήλωσε ότι «το σαμποτάζ ήταν σκόπιμο, πολύ ακριβές και εξαιρετικά στοχευμένο», προσθέτοντας πως αυτός είναι «ο παραδοσιακός τρόπος δράσης της άκρας αριστεράς».

Ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα προφίλ που εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά δήλωσε πως μπορεί να πρόκειται για άτομα που «έχουν χειραγωγηθεί».

Αξίθει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ της περασμένης Πέμπτης, τα καλώδια οπτικών ινών που είναι τοποθετημένα δίπλα στις γραμμές και τα οποία εγγυώνται τη μετάδοση πληροφοριών ασφαλείας για τους οδηγούς κόπηκαν και πυρπολήθηκαν σε διάφορα σημεία του δικτύου.