Διεθνή

Φιάσκο αξίας... 1,4 δισ. στον Σηκουάνα: Ακατάλληλος για προπονήσεις και σήμερα

Φιάσκο αξίας... 1,4 δισ. στον Σηκουάνα: Ακατάλληλος για προπονήσεις και σήμερα Φωτογραφία: epa
Oι τελευταίες μετρήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των αθλητών

Σε φιάσκο εξελίσσεται ο καθαρισμός του Σηκουάνα στο Παρίσι - που κόστισε 1,4 δισ. ευρώ - καθώς μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου τα νερά του ποταμού κρίθηκαν για δεύτερη ημέρα ακατάλληλα για την προπόνηση των αθλητών κολύμβησης του τριάθλου.

Οι βροχοπτώσεις επηρέασαν την ποιότητα του νερού, σύμφωνα με τους διοργανωτές και οι τελευταίες μετρήσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των αθλητών.

Ο αγώνας τριάθλου είναι προγραμματισμένος για αύριο Τρίτη και οι διοργανωτές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τη διεξαγωγή του. «Δεδομένης της πρόγνωσης του καιρού για τις επόμενες 36 ώρες, το Paris 2024 και το World Triathlon είναι βέβαιοι ότι η ποιότητα του νερού θα επιστρέψει κάτω από τα όρια πριν από την έναρξη των αγώνων τριάθλου στις 30 Ιουλίου», ανέφεραν οι διοργανωτές σε δήλωση τους σήμερα Δευτέρα.

{https://x.com/telematin/status/1817787386191061047}

Η χθεσινή προπόνηση ακυρώθηκε επίσης, αφού οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στον ποταμό το Σάββατο έδειξαν ότι η ποιότητα του νερού δεν πληρούσε το απαιτούμενο όριο.

Οκτώ χρόνια προσπαθειών

Ο καθαρισμός του Σηκουάνα έβαζε πολύ ψηλά τον πήχη για τους διοργανωτές, που είχαν οραματιστεί μία τελετή έναρξης - η πρώτη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων - σε ανοιχτό χώρο, κατά μήκος του Σηκουάνα.

{https://www.youtube.com/watch?v=S26CHpcD2zk}

Από το 2016, το γαλλικό κράτος και οι τοπικές αρχές της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς έχουν επενδύσει 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να καταστήσουν τον Σηκουάνα και τον Μάρνη, τον κύριο παραπόταμό του, κατάλληλους για κολύμπι.

Λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη τελετή έναρξης, οι διοργανωτές είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν: το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου είχε μειωθεί κατά πολύ, επιτρέποντας την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

Το Παρίσι κατασκεύασε μια μεγάλη λεκάνη απορροής και αναβάθμισε το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων για να διασφαλίσει την καθαρότητα του νερού.

Η χαρά τους, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ. Συγκεκριμένα, μέχρι να ανοίξουν οι ουρανοί του Παρισιού το Σάββατο...

Ενα δαπανηρό έργο

Το κρατικό σχέδιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ περιελάμβανε πολλά χρόνια εργασίας για τη διαχείριση των λυμάτων, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τους σταθμούς φιλτραρίσματος και τις λεκάνες βροχής για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού από τα απόβλητα λυμάτων.

Ο καθαρισμός ενός συστήματος ύδρευσης που διατρέχει την πολυπληθέστερη μητροπολιτική περιοχή της Ευρώπης αποδείχθηκε πολύ ακριβός, με τον νότιο υπερ-αγωγό αποχέτευσης, μόνο, να απαιτεί δαπάνες ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η βουτιά της Ινταλγκό

Θυμίζουμε ότι εννέα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, βούτηξε στα... θολά νερά του Σηκουάνα για να δείξει ότι ο ποταμός είναι αρκετά καθαρός ώστε να φιλοξενήσει με ασφάλεια τα υπαίθρια κολυμβητικά αγωνίσματα της διοργάνωσης.

{https://www.youtube.com/watch?v=XUkMlqhPT4w}

Η δήμαρχος κολύμπησε κατά μήκος του τμήματος του ποταμού που περνά από το Δημαρχείο και τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη βελτιωμένη ποιότητα των νερών του ποταμού.

Ωστόσο, ένα διήμερο βροχής ήταν αρκετό για να επιστρέψουν οι αρχικές ανησυχίες στον...αφρό του Σηκουάνα...