Διεθνή

Οι εφημερίδες σήμερα Παρασκευή 16/01

Οι εφημερίδες σήμερα Παρασκευή 16/01
Οι εφημερίδες σήμερα Παρασκευή 16/01 Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα Παρασκευή 16/01/2015 στα πρωτοσέλιδα τους

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Συμφορά για 65.000 δανειολήπτες"
 
Η εφημερίδα γράφει "σοκ προκαλεί σε 65.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο η αλλαγή στην ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος με το ευρώ, καθώς ακριβαίνει το υπόλοιπο του κεφαλαίου τους προς αποπληρωμή κατά 16% και βάζει σε αβεβαιότητα την κάθε νέα δόση".
 
ΕΘΝΟΣ: "Ολα τα όπλα για τη μάχη της Αθήνας"
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο σύμφωνα με το σύνολο των εταιρειών δημοσκοπήσεων «βγάζει» κυβερνήσεις, στρέφουν το ενδιαφέρον τους όλα τα κόμματα. Η έκβαση της μάχης στην Αθήνα θα είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου".
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Ρότσιλντ «στηρίζει» Τσίπρα!"
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αλέξης-Γ.Α.Π. οδηγούν την Ελλάδα σε... ακρωτηριασμό;(!)"
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τυπώνουν 100 δισ. ευρώ χαρίζουν χρέη, δίνουν αυξήσεις"
 
Η εφημερίδα γράφει "ρεσιτάλ παροχολογίας από Κουμουνδούρου με επαναπρόσληψη 9.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο, «σεισάχθεια» δανείων, επαναφορά συντάξεων και λοιπές υποσχέσεις 17,7 δισ. ευρώ".
 
ΕΣΤΙΑ: "Ο ρόλος Μέρκελ στην άνοδο Τσίπρα"
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι ευθύνες βαρύνουν τόσο την ίδια την Γερμανίδα καγκελλάριο για την ταπεινωτική συμπεριφορά της έναντι των Ελλήνων πολιτών, όσο και τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά που χρησιμοποίησαν την κ. Μέρκελ ως άλλοθι. Το τίμημα είναι η άνοδος Τσίπρα".
 
Η ΑΥΓΗ: "Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη"
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "κατηγορηματική δέσμευση για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που απελευθέρωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που οδήγησε σε χρεοκοπία χιλιάδες νοικοκυριά, ανέλαβε από τη Ρόδο ο Αλ. Τσίπρας, ακυρώνοντας εν τη γενέσει της την επιχείρηση σύγχυσης που έχει στήσει τις τελευταίες ημέρες η Ν.Δ. σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει και να επαναφέρει στις τάξεις της μεσαία στρώματα που προ πολλού της έχουν γυρίσει την πλάτη".
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ελβετική θηλιά"
 
Η εφημερίδα γράφει "έσπασαν τα τηλέφωνα στις ελληνικές τράπεζες μετά την απελευθέρωση της ισοτιμίας φράγκου-ευρώ. Χιλιάδες δανειολήπτες, που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά τα -στεγαστικά κυρίως- δάνεια, είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να εκτινάσσονται η δόση του δανείου τους και το άληκτο κεφάλαιο κατά περίπου 25%. Τώρα χρωστούν περισσότερα από αυτά που δανείστηκαν και έχουν ήδη αποπληρώσει".
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επικίνδυνες ακροβασίες ΣΥΡΙΖΑ"
 
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε επικίνδυνες ακροβασίες επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, καθώς στελέχη του υποπίπτουν συνεχώς σε αντιφάσεις για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει εάν σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ δεν λείπει η διατύπωση «μαγικών συνταγών» για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ρευστότητας".
 
Ο ΛΟΓΟΣ: "Πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των υπολοιπων ευρωπαίων"
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια της κρίσης".
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ η μόνη σίγουρη επιλογή για το λαό"
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "είμαστε αντιπολίτευση σήμερα, ακριβώς για να υπερασπιστούμε τα λαϊκά συμφέροντα, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση απωλειών, νέες κατακτήσεις, για να μπορέσουμε έντιμα και καθαρά απέναντι στο λαό να βρεθούμε ως δύναμη της διακυβέρνησης της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που ο ίδιος ο λαός θα είναι έτοιμος να αναδείξει, μέσα από το δρόμο μιας κορυφαίας αναμέτρησης και ανατροπής".
 
ΤΑ ΝΕΑ: "Παροχές και προειδοποιήσεις"
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοίγει βεντάλια παροχών ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία υπερπροσπάθεια στο κυνήγι της αυτοδυναμίας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα, τόσο από τους δανειστές όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα".
 
Kontranews: "Αλίμονο αν δεν πάρει αυτοδυναμία ή αν αποτύχει ο Αλέξης"
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα "εγγυητής της σταθερότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, γιαυτό και η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αποτελεί μονόδρομο, όπως επίσης και η επιτυχία της νέας κυβέρνησης που έχει να αντιμετωπίσει καυτά μέτωπα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, με κυρίαρχο αυτό της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές και τα μνημόνια".
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ελβετικό βέρτιγκο"
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ως... βόμβα πολλών μεγατόνων έσκασε στις διεθνείς αγορές η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να «ξεκλειδώσει» την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ, εγκαταλείποντας τον κεντρικό άξονα της νομισματικής της πολιτικής που είχε υιοθετήσει στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, όταν είχε δεσμευθεί ότι θα πράξει οτιδήποτε χρειαστεί για να αποτρέψει την ανατίμηση του νομίσματος πάνω από την κόκκινη γραμμή του 1,20 φράγκου/ευρώ".
 
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το φράγκο βάζει φωτιά"
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι "φωτιά» στις αγορές συναλλάγματος έβαλε χθες η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, δίνοντας νέα διάσταση στον παγκόσμιο συναλλαγματικό πόλεμο, με την απόφασή της να «ξεπαγώσει» την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ. Η κίνηση αυτή εκτόξευσε στα ύψη το ελβετικό νόμισμα, εξανεμίζοντας πάνω από 100 δισ. δολάρια από την αξία του χρηματιστηρίου στη Ζυρίχη".